Europarlamentar PSD: Comportamentul lui Timmermans adânceşte falia dintre Est şi Vest

Europarlamentarul PSD Andi Cristea a scris marţi, pe Facebook, că declaraţiile lui Frans Timmermans la adresa României reprezintă un comportament care „slăbeşte proiectul european şi adânceşte falia între Est şi Vest”, lucruri care pot reprezenta un „pericol mortal pentru UE”.

489 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar PSD: Comportamentul lui Timmermans adânceşte falia dintre Est şi Vest

Europarlamentar PSD: Comportamentul lui Timmermans adânceşte falia între Est şi Vest

„Viitorul şi unitatea proiectului european sunt mult mai importante decât ambiţiile politice ale unui grup politic de dreaptă sau de stânga. Tipul de comportament politic care a dus la dezbaterea din Parlamentul European privind România este exact ceea ce slăbeste proiectul european şi adânceşte falia între Est şi Vest. Această falie şi dublă măsură sunt pericole mortale pentru UE, dincolo de problemă structurală a migraţiei care a bulversat ţările vestice ale UE, fiindcă hrănesc politic partidele şi electoratul cu tendinţe anti-europene sau anti-sistem”, a scris, marţi, pe Facebook, europarlamentarul PSD Andi Cristea.

El susţine că declaraţiile lui Frans Timmermans în Comisia de Libertăţi Civile dovedesc că pentru statele din vest România este o ţara cu ”valoare de întrebuinţare strategică, unde establishmentul politic trebuie ţinut sub control cu preţul călcării în picioare a drepturilor şi libertăţilor civile”.

Potrivit acestuia, patriotismul economic al României deranjează.

„Dacă într-un stat mebru UE din vest 63% dintre judecători ar fi fost supuşi anchetelor în ultimii trei ani, am fi avut societatea civilă în stradă, dacă s-ar fi întâmplat în Olanda sau Germania că un serviciu secret să efectueze investigaţii judiciare interzise de Constituţie, am fi avut Comisia Europeană, gardianul tratatelor UE în stare de alertă, fiindcă, nu-i aşa, justiţia se face în sală de judecată şi nu prin protocoale secrete şi implicarea serviciilor secrete. România este un stat de drept, cu un guvern de stânga care a schimbat filosofia de guvernare şi care are că prioritate absolută creşterea veniturilor românilor. Patriotismul economic românesc deranjează”, a menţionat europarlamentarul PSD.

Cristea precizează că discuţia despre România trebuie să se poarte „în alţi parametri”.

„O dezbatere despre România este binevenită, dar ea ar trebui să se poarte în alţi parametri. În anul Centenarului Mării nostre Uniri, am vrea poate să discutăm cu argumente şi fără substrat politic despre Schengen sau MCV. Nu am văzut prea mult interes din partea PPE sau a Comisiei în a dezbate astfel de subiecte. Când Timmermans era ministru de externe la Haga, se opunea intrării României în Schengen, după 2014 când a devenit prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, s-a transformat în susţinătorul aderării noastre la Schengen, fiind de domeniul evidenţei că decizia nu aparţine Comisiei”, a conchis europarlamentarul PSD.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici