Europarlamentarii critică Facebook pentru găzduirea de grupuri anti-romi

Socialiştii din Parlamentul European (PE) au criticat reţeaua de socializare Facebook pentru găzduirea unor grupuri anti-romi, informează EuObserver.com.

22 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarii critică Facebook pentru găzduirea de grupuri anti-romi

Europarlamentarii critică Facebook pentru găzduirea de grupuri anti-romi

Grupuri de pe Facebook care atacă romii şi care poartă nume precum "Să-i ardem pe toţi", "Faceţi din ţigani combustibil" sau "Slujba ideală pentru romi: testeri de camere de gazare" au fost condamnate de Partidul Socialiştilor Europeni.

"Existenţa acestor grupuri este revoltătoare. Cer Facebook să desfiinţeze aceste grupuri imediat", a declarat europarlamentarul german şi liderul socialiştilor din PE, Martin Schulz.

Schultz a subliniat că există şapte astfel de grupuri pe Facebook, toate înfiinţate din Italia, şi spune că, la originea lor, se află organizaţii fasciste. De altfel, salutul nazist apare ca element grafic pe paginile unora dintre grupurile anti-roma.

Prin intermediul Facebook, orice utilizator poate înfiinţa un grup la care alţii să adere. În mod normal, grupurile adună la un loc persoane cu interese sau activităţi comune sau din acelaşi oraş ori care au frecventat aceleaşi şcoli.

Grupurile politice folosesc şi ele opţiunile puse la dispoziţie de Facebook. Astfel, ambii candidaţi la Casa Albă, Barack Obama şi John McCain, au avut profile pe Facebook.

Facebook a mai avut probleme în trecut pentru că a găzduit grupuri considerate inadecvate.

Astfel, în august, mai mulţi membri ai Parlamentului britanic au condamnat reţeaua de socializare pentru găzduirea a patru grupuri care susţineau formaţiunea fascistă British National Party. Paginile grupurilor respective includeau imagini ale unor membri Ku Klux Klan alături de o sabie şi sloganul "La întâlnirile locale ale BNP, persoanele de culoare sunt bine venite", îndemnându-i pe oameni să se alăture "luptei împotriva răului şi să câştige războiul de curăţare a Marii Britanii".

Facebook nu a manifestat niciodată deschidere faţă de înlăturarea grupurilor care au suscitat controverse, citând în acest sens dreptul la liberă exprimare. Astfel, grupurile respective sunt în continuare găzduite pe Facebook, în pofida campaniei care a avut loc în Marea Britanie şi a retragerii publicităţii din paginile sale de către advertiseri precum Vodafone şi Virgin Media.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici