Europenii refuză să cedeze în faţa panicii provocate de gripa A H1N1

Autorităţile europene au promis, joi, măsuri pentru reducerea impactului pandemiei după intrarea în faza de alertă maximă a virusului gripei A H1N1, dar nu văd niciun motiv să cedeze în faţa panicii.

10 afișări
Imaginea articolului Europenii refuză să cedeze în faţa panicii provocate de gripa A H1N1

Europenii refuză să cedeze în faţa panicii provocate de gripa A H1N1 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Comisia Europeană şi preşedinţia cehă a Uniunii Europene vor coordona şi facilita acţiunile pentru reducerea impactului pandemiei", a anunţat Executivul comunitar, fără a preciza însă la ce acţiuni se referea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, joi, declanşarea nivelului 6 de alertă privind gripa A H1N1, care a devenit prima pandemie a secolului al XXI-lea.

Trecerea la faza de alertă maximă este însoţită de o serie de recomandări adresate tuturor ţărilor, indiferent dacă sunt afectate sau nu. Statele sunt libere să le aplice cum doresc, la scara pe care o consideră cea mai justificată.

"Menţinem o legătură strânsă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi nu intenţionăm să restrângem deplasările", a temperat ministrul ceh al Transporturilor, Gustav Slamecka, la încheierea unei reuniunii cu omologii săi, desfăşurată la Luxemburg.

Nici OMS nu a recomandat, joi, aplicarea de restricţii în privinţa deplasării persoanelor, bunurilor şi serviciilor.

Comisarul european pentru Transporturi, italianul Antonio Tajani, a dorit şi el să dea asigurări: "Personal, sunt foarte prudent atunci când se declanşează alarme în materie de sănătate", a declarat el.

"Nu au existat cazuri foarte grave în Uniunea Europeană şi, din acest motiv, trebuie să fim prudenţi, în caz contrar am risca să provocăm panică generală", a explicat el, în condiţiile în care la nivelul UE fiind înregistrate în prezent 268 de cazuri, dar niciunul nu s-a soldat cu deces.

"Trecerea la faza 6 nu va afecta viaţa de zi cu zi din Belgia", a subliniat, joi, ministrul Sănătăţii, Laurette Onkelinx. Belgia a înregistrat 17 cazuri. "Strategia pusă în practică are ca efect încetinirea procesului de propagare a virusului pe teritoriul nostru. Ea depinde de evoluţia din UE şi ar putea fi modificată în funcţie de eventuala apariţie a unor focare în Belgia sau în alte ţări", a precizat ea.

Comisia Europeană susţine o strategie comună de vaccinare împotriva gripei A H1N1 şi insistă pe necesitatea definirii populaţiilor care au nevoie să fie tratate cu prioritate.

"Nu avem din prima zi cantităţi enorme de vaccinuri disponibile", a avertizat, marţi, comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, cu ocazia unei reuniuni ministeriale la Luxemburg. "Virusul nu are frontiere. Dacă nu putem acoperi grupele prioritare, toate ţările europene se vor afla în pericol", a avertizat ea.

Persoanele care lucrează în sectoare considerate esenţiale, cum este cazul medicilor, sunt considerate prioritare.

Epidemia de gripă A H1N1 a contaminat 27.737 de persoane în 74 de ţări şi a provocat moartea a 141 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al OMS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici