Evadare colectivă în Vietnam, dintr-un centru de dezintoxicare forţată

Aproximativ 100 de toxicomani, înarmaţi cu cuţite de bucătărie, au evadat dintr-un centru de reabilitare în care urmau un tratament obligatoriu, în nord-estul Vietnamului, a anunţat instituţia marţi. Această evadare colectivă a avut loc duminică seara după cină, a declarat pentru AFP Vu Xuan Thai, directorul acestui centru din oraşul Haiphong.

128 afișări
Imaginea articolului Evadare colectivă în Vietnam, dintr-un centru de dezintoxicare forţată

Evadare colectivă în Vietnam, dintr-un centru de dezintoxicare forţată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Nouăzeci şi şase din cei 201 deţinuţi au fugit, după ce i-au ameninţat pe paznicii centrului cu nişte cuţite de bucătărie. Poliţia a intervenit, iar ordinea a fosr restabilită", a adăugat el.

Aproximativ 15 dintre toxicomanii evadaţi au revenit în mod voluntar în centru. Poliţia îi caută pe ceilalţi, a adăugat Vu Xuan Thai.

În acest centru de dezintoxicare creat în 1991, toxicomanii urmează un tratament cu o durată de doi ani constând în învăţarea unei meserii artizanale sau efectuarea unor munci manuale.

În mai 2010, peste 500 de toxicomani au reuşit să evadeze dintr-un alt centru cu sediul în acelaşi oraş.

De zece ani, Guvernul vietnamez a creat tratamente obligatorii cu o durată de doi ani pentru cei aproximativ 140.000 de toxicomani înregistraţi oficial în această ţară, cu scopul afişat de a lupta împotriva unei rate a consumului de droguri în creştere, mai ales în rândul tinerilor.

În decembrie, Raportorul Special ONU pentru Sănătate Anand Grover a solicitat închiderea acestor centre de reabilitare forţată, pe care le-a catalogat drept "ineficiente şi contraproductive".

În urmă cu câteva luni, organizaţia americană Human Rights Watch (HRW) a denunţat faptul că toxicomanii din Vietnam sunt deţinuţi în "tabere de muncă forţată", în care nu primesc nicio îngrijire adecvată şi sunt supuşi unor violenţe fizice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici