Eventuale patrule NATO-Ucraina în Marea Neagră "ar complica situaţia", avertizează Rusia

Un sistem de patrule comune ale Ucrainei şi Alianţei Nord-Atlantice "ar complica situaţia" în Marea Neagră, avertizează Ministerul rus de Externe, denunţând o iniţiativă în acest sens.

3170 afișări
Imaginea articolului Eventuale patrule NATO-Ucraina în Marea Neagră "ar complica situaţia", avertizează Rusia

Eventuale patrule NATO-Ucraina în Marea Neagră "ar complica situaţia", avertizează Rusia (Imagine: Mediafax Foto)

Administraţia Petro Poroşenko a anunţat că Ucraina este pregătită să coopereze cu state membre NATO pentru organizarea unor patrule comune în Marea Neagră, denunţând "comportamentul Rusiei", informează agenţia Interfax Ucraina.

"Suntem pregătiţi şi am discutat despre opţiunea patrulelor comune în Marea Neagră", a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.

"Problema este că armata rusă domină regiunea Mării Negre după ocuparea Crimeei. Nu există nicio alternativă reală în acest moment, nu există nicio flotă NATO puternică în Marea Neagră. În trecut nu era necesară, dar acum este necesară", a subliniat oficialul ucrainean.

"Este necesară o reacţie adecvată din partea NATO. Sunt favorabil unei prezenţe active a NATO în Marea Neagră, iar Ucraina este pregătită să ofere întreaga susţinere - acces în porturi şi organizare de exerciţii militare comune - flotei şi unităţilor NATO", a subliniat Turcinov.

Reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată. "Efectuarea de patrule comune NATO-Ucraina în Marea Neagră ar complica situaţia la nivel regional", a transmis vineri Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Interfax.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici