Evo Morales refuză ţărilor europene dreptul la o anchetă

Preşedintele bolivian Evo Morales a respins marţi cererile de anchetă formulate de Irlanda, Croaţia şi Ungaria, după moartea, respectiv, arestarea unor cetăţeni ai lor, acuzaţi că pregăteau în Bolivia un complot împotriva şefului statului.

13 afișări
Imaginea articolului Evo Morales refuză ţărilor europene dreptul la o anchetă

Evo Morales refuză ţărilor europene dreptul la o anchetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Instituţiile din Croaţia, Irlanda şi Ungaria nu au nici o autoritate pentru a cere" o anchetă, a declarat Morales, reproşând acestor ţări că apără suspecţii acuzaţi de "terorism" de autorităţile boliviene.

Autorităţile boliviene au anunţat joi arestarea unui grup "terorist" acuzat că vrea să îl elimine pe şeful statului bolivian, Evo Morales. Trei bărbaţi cu naţionalitate ungară, irlandeză şi croată au fost ucişi şi alţi doi arestaţi de un comando al poliţiei în hotelul lor din Santa Cruz, capitala economică a ţării şi fieful opoziţiei, în estul Boliviei.

"Sunt capabil să asigur judecarea lor eu însumi (...) Nu sunt jurist, dar cum pot fi apărate aceste persoane care au venit să îl asasineze pe preşedinte?", s-a întrebat Morales, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la palatul prezidenţial din La Paz.

Această declaraţie intervine după ce Ungaria s-a declarat sceptică în privinţa ipotezei unui "complot internaţional" împotriva preşedintelui bolivian, cerând autorităţilor boliviene informaţii în legătură cu acest caz.

Irlanda, la rândul său, a cerut o anchetă internaţională asupra circumstanţelor morţii celor trei persoane.

Potrivit versiunii oficiale boliviene a evenimentelor, într-un hotel din Santa Cruz a avut loc un schimb de focuri care a durat o jumătate de oră. Înregistrările video postate pe Internet sugerează, însă, că "mercenarii" au fost surprinşi îmbrăcaţi sumar în camera lor de hotel, iar cadavrului lui Dwyer avea mâinile legate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici