"Expansiunea Universului ar putea fi un miraj", susţine un profesor de fizică

O nouă teorie îndrăzneaţă, lansată de un profesor de fizică de la Universitatea din Geneva, Lucas Lombriser, sugerează că expansiunea Universului ar fi o iluzie optică.

6499 afișări
Imaginea articolului "Expansiunea Universului ar putea fi un miraj", susţine un profesor de fizică

NASA

Lucrarea sa a fost publicată pe 2 iunie în revista Classical and Quantum Gravit.

Teoria acceptată de majoritatea academicienilor din toată lumea presupunea că universul este în proporţie 95% format din energie şi materie întunecată. 

Savanţii susţin că Universul se extinde pe baza întinderii lungimii de undă a luminii către capătul mai roşu al spectrului, iar galaxiile îndepărtate se deplasează din ce în ce mai departe de galaxia Calea Lactee.  

Mai recent, oamenii de ştiinţă au găsit dovezi că expansiunea universului nu este fixă, ci de fapt accelerează din ce în ce mai repede. 

În teoria lui Lombriser, universul nu se extinde, ci este plat şi static, aşa cum credea odată Einstein. Efectele observate ce ar indica o  expansiune sunt explicate în schimb prin evoluţia în timp a maselor de particule, cum ar fi protonii şi electronii. 

Constanta cosmologică este stabilită de masa câmpului care fluctuează, iar masa particulelor fluctuează la rândul ei.

Constanta cosmologică variază în timp, iar această variaţie se datorează modificării masei particulelor,  nu expansiunii universului.

Lombriser a sugerat că fluctuaţiile din câmp s-ar putea comporta, de asemenea, ca un aşa-numit câmp axion, axionii fiind particule ipotetice care sunt unul dintre candidaţii sugeraţi pentru materia întunecată, îl citează LiveScience

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici