Experiment pe străzile Parisului - Un jurnalist israelian care a mers cu kippa pe cap a fost ţinta insultelor: "Mamă! Ce face aici? Nu ştie că îl vor ucide?" - VIDEO

Un jurnalist israelian s-a plimbat timp de zece ore pe străzile din Paris şi de la periferia capitalei franceze pentru a vedea cum se simt evreii în acest oraş şi a fost ţinta a numeroase insulte, în timp ce actele antisemite s-au multiplicat în Franţa.

2747 afișări
Imaginea articolului Experiment pe străzile Parisului - Un jurnalist israelian care a mers cu kippa pe cap a fost ţinta insultelor: "Mamă! Ce face aici? Nu ştie că îl vor ucide?" - VIDEO

Un jurnalist israelian a mers prin Paris cu kippa pe cap şi a fost ţinta insultelor - VIDEO (Captură video)

La o lună după atentatul de la magazinul evreiesc din Paris, corespondentul site-ului israelian NRG, Zvika Klein, a decis să facă un experiment şi s-a plimbat pe străzile capitalei franceze purtând ciucuri (tsitsit) şi kippa, pentru a înregistra reacţiile francezilor faţă de evrei, relatează site-ul NRG.co.il.

El a mers în tăcere timp de zece ore pe străzile capitalei franceze şi în suburbii, în timp ce cameramanul care îl însoţea a filmat reacţiile locuitorilor cu ajutorul unei camere Go-Pro ascunse în rucsac. Având în vedere situaţia tensionată din oraş, după atentatele din ianuarie, el a fost însoţit şi de un agent de securitate.

"În zonele turistice, ambianţa este relativ calmă, dar pe măsură ce ne depărtăm de acestea, privirile duşmănoase, remarcile, atitudinile mă fac să mă simt inconfortabil, neliniştit. Inima îmi bate cu putere şi în minte îmi vin tot felul de idei şi gânduri dezagreabile", povesteşte Klein.

Când a intrat într-una dintre suburbii, un copil şi mama lui, care purta burca, au început să îl fixeze cu privirea, cu şocul vizibil întipărit pe faţă. "Mamă! Ce face aici? Nu ştie că îl vor ucide?", a întrebat copilul.

În timp ce trecea pe lângă o şcoală dintr-un cartier parizian, un adolescent a strigat: "Trăiască Palestina!". Câteva minute mai târziu, când a trecut pe lângă un alt grup de tineri, o adolescentă i-a spus prietenei sale: "Uită-te la el! Este prima dată când văd aşa ceva!".

Într-un alt cartier, cu majoritate musulmană, reporterul a ajuns într-o piaţă acoperită. "Uitaţi-vă la el", a strigat un arab. "Nu îi este ruşine! Ce face aici cu kippa?". Prietenul lui s-a dovedit însă mai flegmatic: "Ce îţi poate face? Face ce vrea".

Pe o stradă vecină, el a fost însă ţinta insultelor şi chiar a agresiunii fizice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici