Expert bulgar: Alegerea lui Iohannis arată o maturizare şi consolidare a societăţii româneşti

Alegerea unui etnic german ca şef de stat al României le arată bulgarilor că societatea românească a ajuns la un anumit nivel de maturitate, că originea etnică nu este atât de semnificativă, ci politicile şi principiile candidatului, comentează un expert bulgar.

3626 afișări
Imaginea articolului Expert bulgar: Alegerea lui Iohannis arată o maturizare şi consolidare a societăţii româneşti

Klaus Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Democraţia funcţionează în România pentru că Iohannis a câştigat în pofida încercărilor premierului Victor Ponta de a folosi maşina de stat în favoarea sa în alegerile prezidenţiale", subliniază Dimităr Beşev - directorul Biroului din Sofia al Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), un think-tank internaţional - care notează că membri ai diverselor grupuri etnice l-au votat pe noul preşedinte, scrie Novinite.com.

Însă preşedintele ales şi premierul vor avea o cooperare "dificilă", consideră el, evocând faptul că "nu a fost o sarcină uşoară în mandatul lui Traian Băsescu". Constituţia României, "la fel ca a Bulgariei, creează probleme", subliniază expertul, precizând că preşedintele este ales prin vot direct şi se află în competiţie pentru puteri executive cu premierul, iar atunci când cei doi provin din partide diferite rivalitatea creşte.

În pofida mediului economic bun, sunt necesare o serie de reforme, continuarea luptei împotriva corupţiei şi ca noul preşedinte român să se angajeze în procesul de modernizare şi reformă, în opinia sa.

"Cheia succesului" lui Iohannis stă în "autoritatea sa ca primar", apreciază expertul bulgar, subliniind că opţiunile au fost polarizate în mod considerabil şi că el a reuşit să consolideze o mare parte din ele.

Însă există o "fractură regională", iar românii care trăiesc în străinătate au fost, de asemenea, activi. Totodată, "încercarea maşinii de stat de a opri votul în străinătate s-a întors împotriva iniţiatorilor", a declarat expertul, notând că acelaşi procent de bulgari se află în străinătate şi că emigranţii "pot înclina balanţa". Alt factor care a contribuit va victoria lui Iohaniis, este susţinerea lui Băsescu, consideră acesta.

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, "vestea bună din România este că societatea este suficient de matură pentru a reacţiona şi pedepsi încercări de acaparare a aparatului de stat şi folosirea lui în scopuri de partid", subliniază expertul bulgar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici