Experţi: Atacurile aeriene sunt insuficiente pentru înfrângerea SI şi riscă antrenarea SUA în război în Siria

Ofensiva lansată de către Barack Obama împotriva grupării Statul Islamic (SI) se bazează în mare parte pe atacuri aeriene în Irak şi Siria, dar acestea nu vor fi suficiente şi riscă să antreneze Statele Unite în războiul civil din Siria, potrivit unor experţi, relatează AFP.

362 afișări
Imaginea articolului Experţi: Atacurile aeriene sunt insuficiente pentru înfrângerea SI şi riscă antrenarea SUA în război în Siria

Experţi: Atacurile aeriene sunt insuficiente pentru înfrângerea SI şi riscă antrenarea SUA în război în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Strategia dezvăluită de către preşedintele american vizează să formeze şi să înarmeze mai bine atât forţele irakiene şi kurde, cât şi rebeli sirieni "moderaţi", sprijinindu-i printr-o campanie de bombardamente.

Întăririle americane - câteva sute de militari suplimentari - "sunt necesare pentru a ajuta forţele irakiene şi kurde în privinţa formării, informaţiilor secrete şi echipamentului", a declarat Barack Obama miercuri. Americanii îi vor ajuta şi pe irakien să-şi consolideze Garda Naţională.

Însă rămân întrebări cu privire la capacitatea combatanţilor locali din Siria de a profita pe termen lung de acest sprijin militar, cu scopul de a prelua controlul asupra unor teritorii cucerite de către SI.

Mai ales în contextul în care Washingtonul a cheltuit miliarde de dolari pentru a forma şi echipa, de ani de zile, armata şi miliţii irakiene, care au fost cuprinse de o derută spectaculoasă în faţa SI în iunie. În Siria, în pofida eforturilor unor state din Occident şi Orientul Mijlociu de a echipa grupări de rebeli selectate, acestea au acumulat numeroase înfrângeri.

"O strategie fondată pe existenţa unei forţe siriene rebele eficiente este destinată eşecului", apreciază Marc Lynch de la Center for a New American Security, un grup de reflecţie.

Spre deosebire de Irak, unde armata irakiană şi combatanţi kurzi sunt pregătiţi să preia de la jihadişti controlul asupra unor porţiuni de teritoriu, "în Siria, atacurile aeriene americane nu oferă nicio cale plauzibilă către o victorie politică sau strategică", este el de părere.

- Pericolul unei escaladări în Siria este "real"

Oficiali americani insistă asupra faptului că puterea de foc americană poate slăbi pe teremn lung SI. Ei relevă că cele peste 150 de atacuri aeriene lansate de la 8 august au reuşit să oprească înaintarea acestora în Irak şi au actualizat nivelul vulnerabilităţii în faţa unor forţe armate mai moderne şi mai bine organizate.

"Aceste grupări insurgente au, în general, probleme importante atunci când încearcă să lupte în mod convenţional cu armate avansate. Este foarte dur pentru ei", afirmă Christopher Chivvis de la centrul de reflecţie Rand Corporation.

"Puterea aeriană poate provoca pagube foarte mari" grupării SI, este de părere acest fost oficial de la Pentagon.

Expertul citează ca exemplu Mali, o ţară în care atacuri aeriene efectuate de căttre francezi, ca susţinere pentru trupe terestre, s-au dovedit anul ttrecut foarte eficiente împotriva unor terorişti afiliaţi Al-Qaida. "Dar asta nu înseamnă că puterea aeriană va fi de ajuns pentru a-i învinge", subliniază el.

Pentru a-i înfrânge, este necesar ca militari să lupte împotriva combatanţilor din cadrul SI pe câmpul de bătălie, în opinia sa.

În opinia lui Seth Jones, care a lucrat pentru forţele speciale americane, noua presiune militară va avea cel puţin meritul "de a face mai dificilă aprovizionarea" grupării Statul Islamic în Irak.

Însă bombardarea Siriei implică parţial un risc strategic şi ar putea să creeze o deschidere pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Ar putea să apară voci care să îndemne Washingtonul să pună accepntul pe ofensiva militară în Siria.

"Pericolul unei escaladări în Siria este real", declară Seth Jones pentru AFP. "Va fi dificil să se creeze un cap de pod, fără să se facă alţi paşi", subliniază el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici