Experţii chinezi consideră inevitabilă o confruntare în spaţiu

Experţii militari chinezi au avertizat asupra intensificării luptei pentru obţinerea supremaţiei militare în spaţiu, întrucât Beijingul dar şi alte puteri rivale încearcă să contracareze ambiţiile Statelor Unite de a domina spaţiul.

19 afișări
Imaginea articolului Experţii chinezi consideră inevitabilă o confruntare în spaţiu

Experţii chinezi consideră inevitabilă o confruntare în spaţiu (Imagine: Mediafax/AFP)

Statele Unite şi alte naţiuni occidentale au criticat eforturile Chinei de a dezvolta prezenţa militară în spaţiu.

Însă, potrivit unei cărţi elaborate de Asociaţia pentru Control al armamentului şi dezarmare, din China, subordonată statului, şi de doi specialişti ai Armatei pentru Eliberarea Poporului, ambiţiile Washingtonului de dominarea a spaţiului generează presiuni din partea Beijungului şi a altor puteri înscrise în competiţie, şi chiar confruntări.

"Confruntarea strategică în spaţiu este dificil de evitat. Dezvoltarea forţelor în spaţiu indică semne potrivit cărora va izbucni o competiţie militară pentru supremaţia spaţială", a scris Wu Tianfu, un reprezentant al celei de-a doua divizii de comandă a artileriei din cadrul Colegiului, care controlează arsenalul nuclear al Chinei.

"Putem spune că o dotare cu armamament în spaţiu (...) este deja inevitabilă", a continuat el.

"În viitorul nu foarte îndepărtat, spaţiul va deveni cu siguranţă o scenă de luptă între puteri", a subliniat la rândul său, Xu Nengwu, reprezentant al Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie pentru apărare naţională, din China. Acesta a cerut să fie depuse eforturi urgente pentru a opri dotarea cu armament în spaţiu.

Avertismentele au fost lansate în cadrul unei cercetări anuale privind tendinţele globale, elaborată de asociaţia de control al armamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici