Experţii ONU, ATACAŢI în Siria de lunetişti ascunşi. Ban Ki-moon: Experţii au strâns mărturii despre presupusul atac chimic

Experţii însărcinaţi de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ţinta unor lunetişti ascunşi neidentificaţi, luni, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea lângă Damasc, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU.

2962 afișări
Imaginea articolului Experţii ONU, ATACAŢI în Siria de lunetişti ascunşi. Ban Ki-moon: Experţii au strâns mărturii despre presupusul atac chimic

Experţii ONU, ATACAŢI în Siria de lunetişti ascunşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anchetatorii ONU se aflau în drum spre locul presupusului atac chimic imputat regimului sirian, lângă Damasc, în zona Ghouta de Est. Opoziţia siriană şi ţări occidentale acuză armata că a ucis în acest loc sute de civili, într-un atac cu arma chimică, săptămâna trecută.

"Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat în mai multe rânduri de către lunetişi neidentificaţi" într-o zonă-tampon, situată în apropierea acestei regiuni, a declarat Martin Nesirsky, fără să anunţe dacă s-au înregistrat răniţi.

El nu a precizat dacă se aflau la Ghouta de Est sau la Moadamiyat al-Sham, aşa cum a anunţat televiziunea de stat.

Acestea sunt cele două regiuni în care, potrivit unor acuzaţii ale opoziţiei şi mai multor ţări occidentale, sute de civili au fost ucişi săptămâna trecută într-un atac cu arme chimice.

"Maşina nu mai putea fi folosită, (anchetatorii) s-au întors vii şi nevătămaţi la punctul de control deţinut de Guvern", a precizat el, adăugând că echipa se va întoarce în zonă "după ce va schimba vehiculul".

"Toate părţile trebuie să coopereze pentru ca echipa să îşi poată îndeplini activitatea importantă", a conchis Nesirky.

Damascul îi acuză pe rebeli că au tras asupra inspectorilor ONU

Regimul sirian i-a acuzat luni pe rebeli că au tras asupra inspectorilor ONU care se deplasau în apropiere de Damasc pentru a ancheta asupra unei eventuale folosiri de arme chimice în Siria.

"Membrii echipei Naţiunilor Unite (...) au fost vizaţi de tiruri ale unor grupări teroriste armate în timp ce intrau în regiunea Moadamiyat al-Sham", la sud-vest de Damasc, a anunţat televiziunea de stat.

Televiziunea, care cita un oficial sirian sub acoperirea anonimatului, a precizat că serviciile de securitate "au însoţit (inspectorii) până la locul controlat de aceste grupări".

"Guvernul sirian trebuie să îşi asume responsabilitatea securităţii şi integrităţii fizice a membrilor ONU şi garanţia că se întorc vii şi nevătămaţi", continuă postul de televiziune.

Ban Ki-moon: Experţii ONU au strâns mărturii despre presupusul atac chimic la faţa locului

Experţii ONU au putut strânge, luni, în două spitale mărturii ale victimelor presupusului atac chimic produs la 21 august la periferia Damascului, a anunţat secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Pe de altă parte, ONU a emis un "protest ferm" pe lângă autorităţile siriene şi opoziţie în urma focurilor de armă care au vizat coloana echipei de experţi luni dimineaţa, a adăugat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici