Rusia AVERTIZEAZĂ SUA: O posibilă intervenţie în Siria va avea consecinţe extrem de grave. REACŢIA marilor puteri la atacul din Siria

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecinţe "extrem de grave" ale unei posibile intervenţii militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry. Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, iar şeful diplomaţiei britanice William Hague a apreciat că este "posibil" să se răspundă folosirii de arme chimice în Siria "fără o unitate totală în cadrul Consiliului de Securitate al ONU". Germania a anunţat că ar aproba o acţiune a comunităţii internaţionale în Siria.

5761 afișări
Imaginea articolului Rusia AVERTIZEAZĂ SUA: O posibilă intervenţie în Siria va avea consecinţe extrem de grave. REACŢIA marilor puteri la atacul din Siria

Rusia AVERTIZEAZĂ Statele Unite: O posibilă intervenţie în Siria va avea consecinţe extrem de grave (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Domnul Lavrov a atras atenţia interlocutorului său asupra consecinţelor exterm de grave ale unei posibile intervenţii militare, pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde ţări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Rusia "este foarte îngrijorată" de declaraţii recente ale americanilor, potrivit cărora Washingtonul este pregătit să "intervină" în conflictul sirian, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a sunat duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez, canadian şi rus pentru a le spune că are "foarte puţine îndoieli" cu privire la utilizarea de arme chimice de către Damasc pe 21 august.

După acest atac sângeros comis în apropierea capitalei, în care, afirmă opoziţia siriană, în pofida numeroaselor dezminţiri ale Damascului, regimul a folosit arme chimice pentru a omorî sute de civili, ONU a trimis experţi care urmează să înceapă să ancheteze la faţa locului luni.

În acest context, "Rusia îndeamnă la reţinere în exercitarea unor presiuni asupra Damascului, să nu se cedeze provocărilor şi să se încerce să se creeze condiţii normale pentru ca misiunea ONU să poată efectua o anchetă minuţioasă şi imparţială la faţa locului", se arată în comunicat.

Serghei Lavrov susţine că occidentalii acuză Damascul fără să aibă dovezi

Occidentalii sunt incapabili să furnizeze probe pentru a-şi susţine acuzaţiile privind presupusul atac chimic desfăşurat de regimul sirian, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

"Ei nu pot furniza dovezi dar susţin că a fost depăşită «linia roşie» şi că nu se mai poate aştepta", a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă.

Rusia consideră "periculoasă" o intervenţie în Siria fără autorizaţia ONU

Intervenţia militară în Siria fără acordul Consiliului de Securitate al ONU sugerată de Londra şi Paris ar fi "periculoasă" şi ar încălca "grav dreptul internaţional", a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

"Sunt îngrijorat de unele declaraţii ale Parisului şi Londrei potrivit cărora NATO poate interveni fără autorizarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a distruge arme chimice în Siria. Este un teren alunecos şi periculos", a declarat Lavrov, în cursul unei conferinţe de presă.

"Recursul la forţă fără autorizaţia Consiliului de Securitate al ONU este o încălcare gravă a dreptului internaţional (...). O intervenţie neautorizată de către comunitatea internaţională nu face decât să agraveze situaţia într-o ţară în care se vrea salvarea de la dictatură şi impunerea democraţiei", a declarat Lavrov, în cursul unei conferinţe de presă. "Este un teren alunecos şi periculos", a adăugat el.

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de decese cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest atac chimic.

Rusia este unul dintre ultimii susţinători ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, căruia îi vinde armament.

Turcia, pregătită să se alăture unei coaliţii împotriva Siriei, inclusiv fără consensul ONU

Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat luni ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relatează AFP.

"Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea", a declarat Davutoglu pentru ediţia de luni a cotidianului Milliyet.

Şeful diplomaţiei britanice: Este "posibil" să se răspundă folosirii armelor chimice în Siria fără unitate la ONU

Este, oare, posibil să se răspundă folosirii armelor chimice fără o unitate în Consiliul de Securitate al ONU? Eu aş spune că da", a declarat ministrul britanic de Externe într-un interviu pentru BBC, în contextul în care Rusia şi China blochează orice condamnare a regimului sirian.

Reafirmându-şi convingerea că regimului lui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice în atacul de la 21 august în apropiere de Damasc, Hague a apreciat că este posibil să se acţioneze din motive "umanitare".

"Am încercat alte metode, metode diplomatice, şi continuăm să le utilizăm, dar ele au eşuat până acum", a declarat el.

"Noi, Statele Unite şi alte ţări ca Franţa, suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite ca în secolul XXI să fie utilizate arme chimice în deplină impunitate, dar nu pot detalia opţiunile militare pentru moment", a continuat ministrul britanic.

Întrebat despre posibilitatea unor lovituri militare în această săptămână, Hague a refuzat să "speculeze pe această temă în mod public".

Germania ar aproba o "acţiune" internaţională în Siria

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a afirmat luni că ţara sa ar aproba o eventuală "acţiune" a comunităţii internaţionale în cazul în care ar fi confirmată folosirea de arme chimice în Siria.

"Folosirea unor arme chimice de distrugere în masă ar reprezenta o crimă împotriva civilizaţiei. Dacă o asemenea folosire este confirmată, comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Atunci Germania va face parte din rândul celor care sprijină consecinţele", a declarat Westerwelle, în cadrul conferinţei anuale a ambasadorilor germani, la Berlin.

"În această perspectivă, suntem în relaţii strânse cu Naţiunile Unite şi aliaţii noştri", a adăugat el, fără să precizeze natura scenariilor de acţiune luate în calcul.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au precizat clar în ultimele zile că studiază opţiuni militare.

Întrebat de către jurnalişti, purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert nu a exclus acest scenariu, deşi Berlinul sublinia până în prezent că refuză să ia în calcul o opţiune militară, privilegiind eforturile diplomatice. "Nu speculăm", a spus el.

Seibert a apreciat că există o "probabilitate mare" ca un atac chimic să fi avut loc în apropiere de Damasc. "Circumstanţele, imaginile, relatările unor martori, declaraţiile unor organizaţii vorbesc clar, din nefericire", a spus el, evocând un "tabu spart" şi o "încălcare gravă" a convenţiei internaţionale privind armele chimice.

Aşa ceva "nu trebuie să rămână fără consecinţe", iar "un răspuns internaţional foarte clar este necesar", a dat asigurări Steffen Seibert.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici