Explozibilul din pachetele suspecte ar fi identic cu cel folosit în atacul eşuat de la Crăciun

Explozibilul descoperit vineri în pachetele suspecte interceptate la Dubai şi în Marea Britanie este un agent puternic, cunoscut ca PETN (pentaeritril tetranitrat), o substanţă preferată de terorişti şi folosită inclusiv în atacul eşuat din ziua de Crăciun a anului 2009, relatează CBS.

25 afișări
Imaginea articolului Explozibilul din pachetele suspecte ar fi identic cu cel folosit în atacul eşuat de la Crăciun

Explozibilul din pachetele suspecte ar fi identic cu cel folosit în atacul eşuat de la Crăciun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PETN este disponibil la scară largă - dar şi uşor de depistat - şi este un exploziv chimic folosit în numeroase atacuri şi tentative recente.

Astfel, suspectul atacului eşuat din ziua de Crăciun a anului 2009, Umar Farouk Abdulmutallab, a încercat să distrugă un avion de pasageri injectând agenţi chimici într-un pachet cu PETN, ascuns în lenjeria intimă.

Guvernul saudit susţine că PETN a fost folosit şi în încercarea de asasinare a directorului serviciilor sale de combatere a terorismului, în august 2009.

Acesta a fost, de asemenea, o componentă a explozibilului pe care Richard Reid, teroristul cu bomba în pantofi, l-a folosit în 2001 în încercarea de a doborî un avion.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici