Facebook a şters mai multe conturi false. Cine sunt cei acuzaţi de trolling rusesc

  • Personalul Facebook a declarat jurnaliştilor că nu ar putea spune dacă operaţiunea a fost dirijată chiar de armata franceză, ci doar că a fost condusă de „indivizi asociaţi” cu armata.
  • Este pentru prima dată când Facebook face un anunţ public în legătură cu o astfel de campanie a unor persoane care au legătură cu armata occidentală.
  • Facebook a afirmat că cele două grupuri, franceze şi ruse, au interacţionat în unele cazuri.
776 afișări
Imaginea articolului Facebook a şters mai multe conturi false. Cine sunt cei acuzaţi de trolling rusesc

Facebook a şters mai multe conturi false. Cine sunt cei acuzaţi de trolling rusesc

Facebook a anunţat, marţi, că un grup de persoane care are legătură cu armata franceză desfăşoară o operaţiune secretă de influenţare online care vizează zone din Africa.

Potrivit Facebook, operaţiunile au vizat „Republica Centrafricană şi Mali şi, într-o măsură mai mică, Niger, Burkina Faso, Algeria, Coasta de Fildeş şi Ciad”.

Tacticile folosite, care includ utilizarea Facebook pentru a se prezenta ca localnici în ţările vizate, seamănă cu campaniile de dezinformare conduse de guvernul rus, potrivit CNN.

Măsura luată de Facebook a fost de a elimina aceste conturi, în plus, în afară de cele vizate au fost şterse şi alte conturi ale unor persoane care au folosit identitatea falsă de africani, acestea aparţinând unui grup rusesc de trolling. Au fost găsite aproximativ 100 de conturi false ale unor persoane cu legături în armata franceză, care aveau peste 5.000 de urmăritori, iar alte două reţele legate de un grup de trolling rusesc, care aveau peste 6 milioane de adepţi.

Facebook a afirmat că presupusele conturi franceze „au avut postări în principal în franceză şi arabă despre ştiri şi evenimente actuale, inclusiv politicile Franţei în Africa Francofonă, situaţia de securitate din diferite ţări africane, pretenţii de potenţială intervenţie rusă în alegerile din Republica Centrafricană (CAR), comentarii de susţinere despre armata franceză şi critici privind implicarea Rusiei în CAR".

„Deşi am văzut că operaţiunile de influenţă vizează aceleaşi regiuni ca în trecut, aceasta a fost prima dată când echipa noastră a găsit două organizaţii din Franţa şi Rusia, care au interacţionat, inclusiv prin împrietenirea, comentarea şi criticarea părţii adverse ca fiind un fals ", au scris autorii postării pe pagina de Facebook, Nathaniel Gleicher, şeful politicii de securitate, şi David Agranovich, lider global pentru întreruperea ameninţărilor.

În ciuda reacţiilor din partea comunităţii de informaţii americane şi a dovezilor din partea procurorilor americani, guvernul rus a negat în mod constant că ar fi folosit în acest mod reţelele sociale pentru intervenţia străină.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici