FBI anchetează aproximativ 100 de islamişti extremişti în cadrul armatei americane

FBI anchetează aproximativ 100 de militanţi islamişti extremişti care fac parte din armata americană, confruntată în 2009 cu acţiunea "unui lup singuratic", un membru Al-Qaida care a ucis 13 soldaţi la Fort Hood (Texas), a dezvăluit luni postul de radio public NPR.

224 afișări
Imaginea articolului FBI anchetează aproximativ 100 de islamişti extremişti în cadrul armatei americane

FBI anchetează aproximativ 100 de islamişti extremişti în cadrul armatei americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ zece dintre aceste cazuri, considerate "serioase", vizează persoane suspectate că plănuiesc atentate sau se află în contact cu extremişti consideraţi periculoşi, potrivit NPR.

Aceste "ameninţări interne" provin atât de la militari activi (aproximativ 1,4 milioane, în total), cât şi de la rezervişti şi civili care au acces la instalaţii militare.

Contactat de AFP, Pentagonul nu a reacţionat imediat.

Potrivit NPR, FBI a prezentat aceste date în cadrul unei audieri cu uşile închise în faţa unei Comisii comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, în decembrie.

"Raportat la milioanele de persoane din cadrul armatei sau care lucrează pentru companii din domeniul Apărării, cifrele reprezintă un mic procent, însă, în realitate, nu a fost nevoie decât de o persoană, Nidal Hasan, pentru a ucide 13 oameni la Fort Hood şi pentru a răni multe altele", a declarat Joe Liberman, senatorul independent care a prezidat această Comisie.

În noiembrie 2009, maiorul Nidal Hasan din cadrul US Army (forţele terestre americane) a deschis focul asupra camarazilor săi în incinta bazei militare de la Fort Hood (Texas, sud), omorând 13 persoane. Ancheta a arătat că maiorul Hasan coresponda cu Anwar al-Aulaqi, un imam radical americano-yemenit membru Al-Qaida, ucis într-un atac cu un avion american fără pilot în Yemen, în septembrie 2011.

Procesul lui Hasan în faţa Curţii Marţiale va începe pe 20 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici