FBI investighează un om de afaceri bulgar, acuzat de fraude financiare

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a trimis informaţii autorităţilor de la Sofia în legătură cu implicarea uneia dintre cele mai bogate persoane din Bulgaria, Hristo Kovaciki, în fraude financiare de mare amploare, potrivit agenţiei BGNES, citată de site-ul Novinite.com.

28 afișări
Imaginea articolului FBI investighează un om de afaceri bulgar, acuzat de fraude financiare

FBI investighează un om de afaceri bulgar, acuzat de fraude financiare

La sfârşitul lui 2008, agenţii FBI au prezentat mai multe documente potrivit cărora Kovaciki ar fi vinovat de fraude.

Kovaciki a fost declarat recent de revista poloneză Wprost al doilea om cel mai bogat din Bulgaria cu o avere estimata la 700 de milioane de dolari. El deţine Compania Energetică bulgară şi 70 la sută din compania Atomenergoremont, cunoscută ca fiind contractată pentru a efectua reparaţii şi operaţiuni de mentenanţă la centrala nucleară de la Kozlodui. La începutul lui 2008, Kovaciki a achiziţionat termocentrala Bobov Dol. El deţine de asemenea câteva companii miniere, un lanţ de supermarketuri, Banca Municipală din Sofia şi unele fabrici din Serbia.

Procurorii au lansat o ancheta preliminara împotriva lui Kovaciki, în baza suspiciunii de evaziune fiscală şi imobiliară, percheziţionând, la 12 noiembrie 2008, birourile a 17 dintre companiile sale.

Tribunalul din Sofia a stabilit în noiembrie o cauţiune record, de 300.000 de leva (circa 150.000 de euro), în schimbul eliberării lui. La 21 noiembrie, Curtea a redus cauţiunea la 200.000 de leva (aproximativ 100.000 de euro), care a fost achitată de Kovaciki.

Mai mult, presa sârbească a publicat articole în care menţiona că muncitorii de la zece companii deţinute de Kovaciki nu şi-au primit salariile de câteva luni. El a fost implicat în viaţa politică din Bulgaria, fiind cunoscut ca fondatorul partidului de opoziţie LIDER. La 2 noiembrie 2008, LIDER alături de formaţiunea naţionalistă VMRO şi de Uniunea Agrară a Poporului a format o coaliţie de centru-dreapta numită Mişcarea "Napred" ("Înainte").

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici