Federica Mogherini afirmă că este îngrijorată cu privire la viitorul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, a declarat marţi că este "extrem de îngrijorată" de viitorul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), avertizând că şi securitatea Europei poate fi afectată, relatează France 24.

396 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini afirmă că este îngrijorată cu privire la viitorul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Federica Mogherini afirmă că este îngrijorată cu privire la viitorul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Luna trecută, Washingtonul a anunţat că intenţionează să se retragă din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea frecventă a acestuia.

"Dacă vom continua cu dezmembrarea acestui acord, securitatea Europei va fi afectată şi nu vrem să vedem cum teritoriul european se transformă din nou într-un câmp de luptă pentru celelalte puteri, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut", a declarat Mogherini pentru reporteri.

"Nu vrem să ne întoarcem la acel tip de tensiune, acel tip de situaţie şi vom spera că există loc de a salva tratatul şi de a îl implementa", a adăugat aceasta.

Deşi Administraţia Statelor Unite a informat că se va retrage din Tratatul INF, nu au fost adoptaţi încă paşi în acest sens.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Europa ar trebui să ceară "respectarea completă şi transparentă" a tratatului din partea Rusiei.

Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici