Federica Mogherini s-a declarat optimistă în privinţa unui acord în programul nuclear iranian

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, s-a declarat optimistă, vineri, cu privire la faptul că marile puteri ale lumii şi Iranul vor ajunge la un acord în programul nuclear iranian care să ofere garanţii că Teheranul nu va fabrica arme nucleare, relatează AP.

126 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini s-a declarat optimistă în privinţa unui acord în programul nuclear iranian

Federica Mogherini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negocierile în programul iranian mai necesită doar "câţiva paşi" până la un acord final, a apreciat Federica Mogherini, la Riga, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe din UE.

Uniunea Europeană va susţine un acord în programul nuclear iranian care oferă garanţii că Teheranul nu are intenţii de natură militară, a dat asigurări Mogherini.

Iranul şi Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Negocierile dintre marile puteri şi Teheran în vederea restricţionării capabilităţilor nucleare iraniene în schimbul unei anulări a sancţiunilor impuse de către occidentali au atins o etapă critică, înainte de termenul-limită prevăzut la sfârşitul lui martie pentru ajungerea la un cadru în baza căruia să fie încheiat acordul final până la 30 iunie.

Miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Statelor Unite se vor întâlni sâmbătă la Paris pentru a discuta pe tema negocierilor cu Iranul.

O nouă rundă de negocieri între Iran şi Grupul 5+1 va avea loc în perioada 15-20 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici