Femeile afgane deschid o bibliotecă pentru a contraca izolarea lor

Activistele pentru drepturile femeilor afgane au deschis miercuri o bibliotecă în Kabul, sperând să ofere o oază pentru femeile tot mai izolate de educaţie şi de viaţa publică în timpul regimului taliban, scrie Reuters.

213 afișări
Imaginea articolului Femeile afgane deschid o bibliotecă pentru a contraca izolarea lor

Femeile afgane deschid o bibliotecă pentru a contraca izolarea lor

De când au preluat controlul Afganistanului, în urmă cu un an, talibanii islamişti au declarat că femeile nu trebuie să iasă din casă fără o rudă bărbat şi că trebuie să-şi acopere faţa, deşi unele femei din centrele urbane ignoră această regulă.

Şcolile secundare pentru fete rămân în mare parte închise după ce talibanii şi-au încălcat promisiunile de a le deschide în martie.

„Am deschis biblioteca cu două scopuri: în primul rând, pentru acele fete care nu pot merge la şcoală şi, în al doilea rând, pentru acele femei care şi-au pierdut locurile de muncă şi nu au nimic de făcut", a declarat Zhulia Parsi, una dintre fondatoarele bibliotecii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor nu a avut o reacţie, deşi a fost solicitată de Reuters.

Cele peste 1.000 de cărţi ale bibliotecii includ romane şi cărţi ilustrate, precum şi titluri de non-ficţiune despre politică, economie şi ştiinţă. Majoritatea cărţilor au fost donate de profesori, poeţi şi autori Fundaţiei Crystal Bayat, o organizaţie afgană pentru drepturile femeilor care a contribuit la înfiinţarea bibliotecii.

De asemenea, mai multe activiste ale femeilor care au participat la protestele din ultimele luni au ajutat la înfiinţarea bibliotecii într-un magazin închiriat într-un centru comercial care are o serie de magazine destinate femeilor.

În luna martie, talibanii s-au răzgândit în privinţa promisiunii de a deschide licee pentru fete. În prezent, majoritatea adolescentelor nu au acces la sălile de clasă, iar mii de femei au fost scoase de pe piaţa forţei de muncă din cauza restricţiilor din ce în ce mai mari şi a crizei economice din Afganistan, spun agenţiile internaţionale de dezvoltare.

Talibanii spun că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice şi că, din martie, au lucrat la o modalitate de a deschide licee pentru fete.

Guvernele occidentale şi-au intensificat condamnarea eliminării tot mai largi a femeilor din viaţa publică de către talibani. Multe femei afgane şi-au exprimat frustrarea şi au cerut autorităţilor talibane să le respecte drepturile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici