Fetiţa în palton roşu din "Lista lui Schindler", la 24 de ani. TRAUMA cauzată de apariţia în film: "Am fost ruşinată şi furioasă" - FOTO, VIDEO

Oliwia Dabrowska, de 24 de ani, poloneza care a interpretat-o pe fetiţa în haină roşie cu un important rol în acţiunea filmului "Lista lui Schindler", de Steven Spielberg, a declarat că apariţia a lăsat-o traumatizată şi, pentru mult timp, "ruşinată".

3686 afișări
Imaginea articolului Fetiţa în palton roşu din "Lista lui Schindler", la 24 de ani. TRAUMA cauzată de apariţia în film: "Am fost ruşinată şi furioasă" - FOTO, VIDEO

Micuţa în haină roşie, singura pată de culoare din filmul alb-negru, devine elementul declanşator care duce la salvarea a peste 1.000 de evrei de la taberele de concentrare în premiatul film "Lista lui Schindler", din 1993, de Steven Spielberg.

Oliwia Dabrowska, din Cracovia, avea trei ani când a jucat rolul fetiţei şi i-a promis pe atunci lui Spielberg că nu avea să vadă filmul înainte de vârsta de 18 ani, scrie Daily Mail, citând declaraţiile tinerei pentru The Times.

"Am fost ruşinată de apariţia în film şi furioasă pe mama şi tatăl meu de fiecare dată când spuneau cuiva despre rol", a spus Dabrowska, în prezent studentă.

Tânăra a spus că rolul i-a adus multă atenţie nedorită şi agasare din partea oamenilor care aveau intenţii bune. Prieteni de la şcoală şi adulţi o făceau să se simtă frustrată când auzea remarci de genul "Trebuie să fie foarte important pentru tine, probabil ştii atât de multe despre Holocaust".

Fata şi-a încălcat promisiunea făcută regizorului Steven Spielberg la 11 ani, descriind experienţa vizionării filmului pentru prima oară drept "înfiorătoare": "A fost groaznic. Nu puteam să înţeleg multe, dar am fost sigură că nu am vrut să-l mai văd vreodată în viaţa mea."

Deşi se simte onorată pentru că a avut ocazia să joace în acest film, spune Dabrowska, a avut nevoie de ani buni pentru a fi pe deplin împăcată cu această idee. Tânăra şi-a încălcat şi a doua oară promisiunea şi a mai urmărit o dată filmul când a împlinit 18 ani."

"Mi-am dat seama că făcusem parte din ceva de care pot fi mândră. Spielberg a avut dreptate. A trebuit să cresc ca să văd filmul", a adăugat ea.

În film, fetiţa în haină roşie interpretată de Oliwia este zărită de industrialistul nazist Oskar Schindler în timpul acţiunii de lichidare a ghetoului din Cracovia în 1943.

Imaginea micuţei în mijlocul muţimilor şi al maşinilor care transportau cadavre este ceea ce declanşează în Schindler, om de afaceri şi proprietarul unei fabrici, decizia de a întocmi o listă cu cât mai mulţi muncitori evrei cărora să le cruţe viaţa.

Filmul este bazat pe acţiunile reale din viaţa lui Oskar Schindler, creditat cu salvarea a mai mult de 1.200 de evrei în timpul Holocaustului.

Regizată de Steven Spielberg în 1993, pelicula a câştigat şapte premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, şapte premii BAFTA şi trei Globuri de Aur, fiind adeseori clasificat drept unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată.

Oliwia Dabrowska joacă în continuare în filme în timpul liber şi este, în prezent, studentă în anul trei la biblioteconomie şi ştiinţa informării şi speră să facă o carieră în industria editorială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici