Fidel Castro: Cuba nu cere "pomană" de la SUA

Fostul lider cubanez Fidel Castro i-a cerut luni preşedintelui american să pună capăt "blocadei" împotriva insulei şi a refuzat orice "pomană", ca reacţie la ridicarea de către SUA a restricţiilor de călătorie şi transferuri de bani pentru americano-cubanezii către ţările lor.

25 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro: Cuba nu cere "pomană" de la SUA

Fidel Castro: Cuba nu cere "pomană" de la SUA

"Despre blocadă, care este cea mai crudă dintre măsuri, nu s-a spus nici un cuvânt", a afirmat Castro, comentând luni decizia anunţată de Washington, într-un articol publicat pe site-ul oficial Cubadebate.

Cuba "nu îl acuză pe Obama de atrocităţile comise de alte administraţii ale Statelor Unite" şi nu se îndoieşte de "sinceritatea sa şi de dorinţa sa de a schimba politica şi imaginea Statelor Unite", afirmă totuşi Fidel Castro.

"Ea înţelege că el a condus o bătălie foarte dificilă pentru a fi ales, în pofida prejudecăţilor de mai multe secole", adaugă el, explicând că din cauza aceasta fratele său, preşedintele Raul Castro, şi-a exprimat dorinţa de a dialoga "pe baza respectării stricte a suveranităţii".

Liderul cubanez subliniază mişcarea în interiorul şi exteriorul Statelor Unite în favoarea eliminării embargoului, impus în 1962, şi afirmă că "sunt create condiţiile pentru ca (Barack) Obama să-şi utilizeze ştiinţa pentru a conduce o politică mai constructivă, care să pună capăt celei care a eşuat de aproape o jumătate de secol".

În articolul său, intitulat "Despre blocadă, nu s-a suflat un cuvânt", Castro îşi aminteşte cuvintele consilierului administraţiei americane pentru America Latină, Dan Restrepo, care a afirmat, anunţând decizia, că aceste măsuri constituiau "paşi pentru a întinde mâna poporului cubanez" şi în favoarea "libertăţii Cubei".

"Cuba a rezistat şi va rezista mai departe. Ea nu va întinde niciodată mâna pentru a cere pomană. Ea va merge înainte cu capul sus, cooperând cu popoare înfrăţite din America Latină şi Caraibe, fie că ar exista sau nu summituri ale Americilor, fie că Obama este sau nu preşedintele Statelor Unite", subliniază el.

Ridicarea restricţiilor pe călătorii şi transferurile de bani în Cuba a fost anunţată în ajunul summitului Americilor care urmează să aibă loc la Trinidad şi Tobago, în cursul căruia preşedinţii Americii Latine au intenţia să ceară ridicarea embargoului împotriva Cubei.

"Nu mai lipseşte decât ca Obama să-i convingă pe toţi preşedinţii latino-americani că blocada este inofensivă", a afirmat cu ironie fostul preşedinte cubanez, pe care boala l-a îndepărtat de la putere în urmă cu trei ani.

Cuba, exclusă din Organizaţia Statelor Americane (OEA) din 1962, nu a fost invitată să participe la summiturile Americilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici