Fidesz se va retrage din Partidul Popular European dacă îi va fi suspendată calitatea de membru

Fidesz a anunţat că se va retrage din Partidul Popular European dacă îi va fi suspendată calitatea de membru, pe motiv că ar fi o chestiune de ”demnitate” naţională, a declarat şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

595 afișări
Imaginea articolului Fidesz se va retrage din Partidul Popular European dacă îi va fi suspendată calitatea de membru

Fidesz se va retrage din Partidul Popular European dacă îi va fi suspendată calitatea de membru

Partidul conservator din Germania a propus miercuri suspendarea, nu excluderea din PPE, a partidului aflat la putere în Ungaria, pentru nerespectarea de către Budapesta a statului de drept şi a regulilor democraţiei.

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de alte 13 partide membre PPE au cerut excluderea Fidesz, dar liderul Alianţei Creştin-Democrate din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a propus ajungerea la o soluţie de compromis înainte de întâlnirea programată miercuri după-amiază.

”Atâta timp cât Fidesz nu va inspira încredere, nu poate avea calitatea de membru deplin”, a declarat Kramp-Karrenbauer.

”Îngheţarea” calităţii de membru ar fi o opţiune, a adăugat posibila înlocuitoare a cancelarului Angela Merkel.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi premierul landului Bavaria, Markus Soeder, ambii membri PPE, au sprijinit poziţia acesteia, au declarat surse apropiate Annegretei Kramp-Karrenbauer.

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a solicitat ca Fidesz să îi fie temporar îngheţat dreptul de vot în urma preocupărilor privind nerespectarea statului de drept, au transmis mai mulţi participanţi la reuniune.

Weber, care s-a adresat unui comitet al Partidului Popular European, care urmează să voteze miercuri cu privire la suspendarea sau excluderea partidului premierului maghiar Viktor Orban, a declarat că ar trebui înfiinţată o comisie din trei persoane pentru a evalua legăturile dintre Fidesz şi grupul popularilor.

"Vom institui o comisie de evaluare, din trei persoane, prezidat de (fostul preşedinte al Consiliului European), Herman Van Rompuy. Judecata finală a lui Van Rompuy va avea un impact politic enorm", a afirmat Weber.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici