Fidesz şi Jobbik înregistrează creşteri în sondaje cu aproape o lună înaintea alegerilor din Ungaria

Partidele Fidesz, Jobbik şi LMP au înregistrat creşteri în sondajele de opinie în martie, cu aproape o lună înaintea alegerilor legislative din Ungaria, prevăzute pentru 6 aprilie.

313 afișări
Imaginea articolului Fidesz şi Jobbik înregistrează creşteri în sondaje cu aproape o lună înaintea alegerilor din Ungaria

Fidesz şi Jobbik înregistrează creşteri în sondaje cu aproape o lună înaintea alegerilor din Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Ispos, Fidesz a înregistrat o creştere de 2 puncte procentuale, ajungând la 32 la sută din intenţiile de vot în martie, faţă de 30 la sută în februarie, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii trei ani.

Alianţa Unitate a opoziţiei are 23 la sută din intenţiile de vot, în timp ce partidul naţionalist Jobbik a înregistrat o creştere de la 9 la sută la 11 la sută în aceeaşi perioadă. Micul partid de opoziţie LMP a crescut şi el de la 2 la 4 la sută din intenţiile de vot, potrivit sondajului.

Procentul alegătorilor care nu şi-au exprimat preferinţa faţă de vreun partid a scăzut de la 35 la sută la 27 la sută.

Printre votanţii cu preferinţe clare, Fidesz devansează alianţa stângii cu 48 la sută faţă de 31 la sută. Jobbik are 15 la sută, iar LMP 4 la sută.

Dintre susţinătorii stângii, 58 la sută au declarat că vor participa la vot, faţă de 53 la sută în februarie. Aproximativ două treimi dintre susţinătorii Fidesz şi-au exprimat aceeaşi intenţie, în timp ce dintre susţinătorii Jobbik 59 la sută au declarat că vor merge la vot. Numărul votanţilor Fidesz este estimat la 2,6 milioane de persoane, cel al stângii la 1,8 milioane, iar cel al Jobbik la 900.000 de persoane.

Dintre persoanele chestionate, 7 la sută au declarat că vor merge cu siguranţă la vot dar nu ştiu sau nu vor să spună cu cine vor vota. Acest grup reprezintă aproximativ 500.000 de votanţi, dintre care 200.000 sunt orientaţi spre stânga, aproximativ 100.000 sunt apropiaţi de LMP şi Fidesz, iar 50.000 de Jobbik.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-10 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici