Fiica fostului preşedinte iranian, arestată pentru incitare la revolte, după moartea lui Mahsa Amini

Fiica fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a fost arestată marţi seară pentru că ar fi „incitat la revolte” în urma morţii tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliţiei, potrivit AA.

725 afișări
Imaginea articolului Fiica fostului preşedinte iranian, arestată pentru incitare la revolte, după moartea lui Mahsa Amini

Hepta

Iranul a fost zguduit de proteste în ultimele zile din cauza morţii tinerei Mahsa Amini, în custodia poliţiei.

Un raport al agenţiei semioficiale de presă Tasnim a declarat că Faezeh Hashemi, fiica fostului preşedinte, a fost arestată de o agenţie de securitate pentru „instigare la revolte în estul Teheranului”, adăugând că „provocările” nu au reuşit să scoată oamenii în stradă.

Teheranul şi alte mari oraşe iraniene au fost zguduite de proteste furioase de la moartea lui Mahsa Amini în arestul poliţiei săptămâna trecută, după ce a fost reţinută de poliţia pentru moralitate a ţării pentru că „se îmbrăca necorespunzător”.

În ultimele zile, protestele au luat o turnură violentă, soldată cu cel puţin 41 de morţi, inclusiv civili şi ofiţeri de poliţie. Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate, inclusiv activişti.

Hashemi, în vârstă de 59 de ani, o activistă proeminentă pentru drepturile femeilor, are un istoric de confruntări cu agenţiile de securitate iraniene pentru presupuse activităţi „antiguvernamentale”.

În luna iulie a acestui an, ea a fost acuzată de „activitate de propagandă împotriva Republicii Islamice” pentru comentariile sale dintr-un interviu privind eliminarea Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) de pe lista organizaţiilor teroriste străine a Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, ea ar fi spus că Profetul Mahomed al Islamului a cheltuit banii „soţiei sale, femeia de afaceri” Khadija, ceea ce, potrivit autorităţilor judiciare, echivalează cu o „blasfemie”.

Cu toate acestea, nu a fost clar dacă ea a fost arestată preventiv după punerea sub acuzare.

În septembrie 2012, Hashemi a petrecut şase luni într-o închisoare din Teheran, fiind acuzată de „activităţi de propagandă”, după ce, într-un interviu, s-ar fi referit la sistemul judiciar iranian ca fiind „huligani care ţintesc oameni”.

Înainte de aceasta, ea a fost arestată de câteva ori în timpul tulburărilor din 2009, care au fost declanşate de alegerea contestată a preşedintelui de atunci Mahmoud Ahmadinejad.

Tatăl ei a fost preşedinte al ţării între 1989 şi 1997. Reformist, el a deţinut şi multe alte funcţii importante în timpul carierei sale politice pline de evenimente, înainte de a se stinge din viaţă în 2017.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici