FILMUL CĂUTĂRII autorilor atentatului de la Charlie Hebdo: Operaţiune de amploare la nord-est de Paris, pentru "neutralizarea" fraţilor Kouachi

O operaţiune de amploare a forţelor de ordine franceze este în desfăşurare vineri, la nord-est de Paris, unde fraţii Kouachi, autorii atentatului de miercuri de la redacţia Charlie Hebdo, au luat cel puţin un ostatic la o mică firmă din Dammartin-en-Goële.

1844 afișări
Imaginea articolului FILMUL CĂUTĂRII autorilor atentatului de la Charlie Hebdo: Operaţiune de amploare la nord-est de Paris, pentru "neutralizarea" fraţilor Kouachi

FILMUL CĂUTĂRII autorilor atentatului de la Charlie Hebdo: Operaţiune de amploare la nord-est de Paris, pentru "neutralizarea" fraţilor Kouachi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În cursul dimineţii, în jurul orei 08.40 (09.40 ora României) o maşină a fost furată la Montagny-Sainte-Félicité (Oise) de doi indivizi cu arme automate şi având semnalmentele fraţilor Kouachi, suspectaţi că sunt autorii atentatului de la Charlie Hebdo.

Câteva minute mai târziu, un important schimb de focuri a avut loc în Seine-et-Marne, în dreptul localităţii Dammartin-en-Goële, în apropiere de zona unde au loc operaţiunile de căutare a fraţilor Cherif şi Said Kouachi. Mai mulţi bărbaţi aflaţi la bordul unei maşini au tras în forţele de ordine.

Un martor care lucrează în zona industrială din Dammartin-en-Goële a auzit focuri de armă: "Lucrez la depozitul Kuehne Nagel din zona industrială. În urmă cu aproximativ o jumătate de oră am auzit focuri de armă şi în cinci minute era prezentă toată securitatea, elicopterele, poliţiştii. Ni s-a interzis să ne apropiem de ferestre şi trebuie să rămânem în interiorul depozitului. Nu mai este nicio mişcare, nici nu se intră, nici nu se iese".

Informaţii contradictorii au apărut în această fază cu privire la consecinţele schimbului de focuri. Le Parisien a relatat că două persoane au murit şi alte 20 au fost rănite, dar Parchetul a dezminţit acest bilanţ şi a precizat că nu s-au înregistrat victime în schimbul de focuri.

Întreaga comună este însă încercuită de forţele de ordine cu elicoptere care survolează zona, precum şi echipe ale GIGN şi RAID (unităţile de elită ale jandarmeriei şi poliţiei) care sunt mobilizate la faţa locului. Jandarmeria le-a cerut persoanelor din zonă să nu iasă din locuinţe.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a confirmat că un dispozitiv de securitate extrem de important a fost mobilizat în departamentul Oise, de la Aisne la Seine-et-Marne. "Un dispozitiv de securitate extrem de dens a fost pus în aplicare pe teritoriul departamentului Oise, de la Aisne la Seine-et-Marne. Acesta mobilizează mijloace extrem de importante cu o operaţiune în curs la Dammartin-en-Goële", a afirmat ministrul francez.

Potrivit unui analist de la RTL, Jean-Alphonse Richard, fraţii Kouachi sunt "două persoane experimentate, care merg până la capăt. Logica jihadistă este să moară cu armele în mână". Yves Albarello, deputat de Seine-et-Marne, a declarat la rândul său că cei doi fugari "sunt pregătiţi să moară ca martiri".

Noi informaţii au apărut în scurt timp privind o luare de ostatici la compania Création Tendance Découverte, o tipografie situată în zona industrială a Dammartin-en-Goële. Potrivit primarului oraşului, compania are doar cinci angajaţi.

Le Figaro a relatat că forţele de elită ale poliţiei şi jandarmeriei franceze negociază cu autorii luării de ostatici, în timp ce alte surse susţin că nu sunt negocieri în curs. Surse din cadrul poliţiei, jandarmeriei şi Raid au afirmat că, deocamdată, compania nu a fost luată cu asalt.

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a confirmat că autorii luării de ostatici sunt fraţii Kouachi, iar o sursă din poliţie a precizat că este vorba despre un singur ostatic, după ce France 2 anunţase zece ostatici. "O intervenţie este în curs şi este menită să-i neutralizeze pe autorii atentatului laş comis în urmă cu două zile", a declarat Bernard Cazeneuve într-o reuniune cu prefecţii, la Paris.

Şi de această dată au apărut informaţii contradictorii privind eventuale victime, unele surse menţionând două persoane rănite grav în timpul luării de ostatici, altele evocând un mort şi mai mulţi răniţi.

Un locuitor din apropierea firmei în care s-ar afla fraţii Kouachi a povestit că "mai multe elicoptere survolează zona".

Jandarmii le-au cerut localnicilor să rămână în case, cu uşile închise şi luminile stinse, în timp ce Claude Guéant, fost ministru de Interne, a apreciat că "operaţiunea în curs este foarte complicată".

De altfel, traficul aerian pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle din Paris a fost deviat "spre sudul zonei", din cauza operaţiunii în desfăşurare la Dammartin-en-Goële, localitate situată la numai zece kilometri de primele piste.

Societatea Aeroports de Paris (ADP) a precizat că traficul aerian nu a fost suspendat dar a explicat că, din cauza operaţiunii, avioanele sunt "redirecţionate spre sudul zonei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici