Finlanda se apără de pericolul rusesc cu scutul american. Helsinki va semna un pact de apărare cu SUA

Acordul cu SUA are scopul de a permite accesul militar rapid şi ajutorul acordat Finlandei în caz de conflict.

222 afișări
Imaginea articolului Finlanda se apără de pericolul rusesc cu scutul american. Helsinki va semna un pact de apărare cu SUA

Finlanda se apără de pericolul rusesc cu scutul american. Helsinki va semna un pact de apărare cu SUA

Finlanda va semna luni un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, care va aduce soldaţi şi material militar american pentru a ajuta la apărarea naţiunii nordice, a anunţat joi guvernul finlandez, potrivit Reuters.

Finlanda, vecina nordică a Rusiei, a devenit cel mai nou membru al alianţei militare NATO la începutul acestui an, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Acordul cu Statele Unite are scopul de a permite accesul militar rapid şi ajutorul acordat Finlandei în caz de conflict, au declarat oficialii de la Helsinki. Documentul enumeră 15 facilităţi şi zone din Finlanda la care armata americană va avea acces neîngrădit şi unde va putea, de asemenea, depozita echipament militar şi muniţie.

Finlanda nu va permite însă depozitarea sau transportul de arme nucleare şi biologice sau de mine antipersonal pe teritoriul său, în conformitate cu tratatele internaţionale de neproliferare la care s-a angajat anterior.

Armata americană poate avea o prezenţă permanentă şi exerciţii regulate în Finlanda, dar nu există planuri pentru baze permanente, au mai arătat autorităţile finlandeze.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
acord,
finlanda

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici