Fiul fostului şah iranian avertizează cu privire la riscul unui război nuclear

Reza Pahlavi, fiul fostului şah al Iranului, care trăieşte în exil, a avertizat luni cu privire la consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea reprimarea opoziţiei iraniene în Orientul Mijlociu şi care ar putea ajunge în opinia lui până la un conflict nuclear.

75 afișări
Imaginea articolului Fiul fostului şah iranian avertizează cu privire la riscul unui război nuclear

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înfrângerea taberei moderate, care protestează faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie, "va încuraja extremismul de la apele Levantului până la vena jugulară energetică a lumii", a declarat Reza Pahlavi, care a părăsit Iranul cu un an înainte de expulzarea tatălui său, şahul Mohammad Reza Pahlavi, în timpul revoluţiei islamice din 1979.

"Dacă e să se producă ce este mai rău, tiranii fanatici care ştiu că viitorul este împotriva lor ar putea pune capăt domniei lor în condiţiile lor: holocaustul nuclear", a adăugat fiul şahului.

Pahlavi a cerut presei occidentale să continue să acţioneze ca "o arteră de informaţii, făcând legătura între diferite componente ale mişcării pentru libertate în Iran", transmiţând în lumea întreagă mesajul manifestanţilor.

El a evocat cu emoţie moartea tinerei "Neda", a cărei identitate nu se cunoaşte şi care a murit sâmbătă în timpul unei manifestaţii, potrivit unei înregistrări video neautentificate care a făcut înconjurul lumii.

"Am adăugat-o pe lista fiicelor mele. Ea va rămâne pentru totdeauna în buzunarul meu", a declarat Reza Pahlavi, încercând să îşi stăpânească lacrimile. Acesta a scos din buzunarul de la piept fotografia soţiei sale, Yasmine, şi a celor trei fiice ale sale, Noor, Iman şi Farah, printre care se afla şi o fotografie a tinerei "Neda" purtând văl.

Potrivit înregistrării care se poate viziona în special pe YouTube, tânăra, răpusă de un glonţ, se află la pământ cu ochii larg deschişi. Mai multe persoane au apăsat-o pe piept în încercarea de a opri hemoragia. Cineva îi spune "Neda, nu îţi fie frică", apoi cuvintele sunt acoperite de strigăte. "Neda rămâi, Neda rămâi", se poate desluşi ulterior.

Guvernul iranian a restricţionat sever relatarea manifestaţiilor din ţară de către presa internaţională. Aceste manifestaţii, a insistat Pahlavi, au loc în toată ţara reunind toate nivelurile populaţiei, muncitori din uzine sau funcţionari din universităţi.

Iranienii au reuşit să evite cenzura trimiţând mesaje şi înregistrări presei sau cunoştinţelor din străinătate prin intermediul site-urilor de socializare şi postând fotografii şi înregistrări online, dar şi prin intermediul reţelei de micro-bloguri Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici