Fiul lui Witold Pilecki, supravieţuitor de la Auschwitz, dă în judecată guvernul polonez pentru execuţia tatălui său şi cere compensaţii de circa şase milioane de dolari

Fiul lui Witold Pilecki, erou al lagărului de exterminare de la Auschwitz din Al Doilea Război Mondial, cere despăgubiri de milioane de euro guvernului polonez pentru arestarea postbelică a tatălui său şi execuţia acestuia în 1948 de către autorităţile comuniste ale ţării din acea vreme.

6626 afișări
Imaginea articolului Fiul lui Witold Pilecki, supravieţuitor de la Auschwitz, dă în judecată guvernul polonez pentru execuţia tatălui său şi cere compensaţii de circa şase milioane de dolari

Captură NYP

Cazul a fost deschis joi în faţa unui tribunal din Varşovia, iar următoarea şedinţă este programată pentru luna ianuarie, conform NYP.
 
Andrzej Pilecki, în vârstă de 90 de ani, susţine că o despăgubire de 26 de milioane de zloţi (5,7 milioane de dolari) i s-ar cuveni în memoria tatălui său, în temeiul legii poloneze care repară nedreptăţile din perioada comunistă.
 
Tatăl său, căpitanul de cavalerie Witold Pilecki, membru al rezistenţei poloneze, s-a oferit voluntar în 1940 pentru a fi prins de germanii nazişti şi deţinut la Auschwitz, pentru a organiza rezistenţa acolo şi pentru a aduna dovezi ale atrocităţilor făcute de germani. El a evadat în 1943 şi a scris un raport care a fost prima mărturie directă de la Auschwitz pusă la dispoziţia Aliaţilor.
 
După război, a fost arestat, torturat şi executat de autorităţile numite de către Moscova, fiind acuzat de spionaj pentru guvernul polonez în exil la Londra. Rămăşiţele sale nu au fost găsite până în prezent.
 
În 1990, guvernul democratic al Poloniei a plătit văduvei şi celor doi copii ai lui Pilecki despăgubiri pentru sprijinul material pe care l-au pierdut din cauza execuţiei acestuia.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici