Fizicianul "răpit" s-a refugiat la biroul ce reprezintă interesele iraniene la Washington

Iranianul Shahram Amiri, expert în fizică nucleară, care, potrivit Teheranului, a fost "răpit" de serviciile de informaţii americane în Arabia Saudită şi dus în Statele Unite, s-a refugiat la biroul iranian de la Washington, a afirmat marţi site-ul televiziunii de stat.

17 afișări
Imaginea articolului Fizicianul "răpit" s-a refugiat la biroul ce reprezintă interesele iraniene la Washington

Fizicianul "răpit" s-a refugiat la biroul ce reprezintă interesele iraniene la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Shahram Amiri (...), răpit de americani, s-a refugiat la biroul care reprezintă interesele iraniene la Washington şi a cerut să revină rapid în Iran", a anunţat televiziunea publică pe site-ul său de Internet.

De la întreruperea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi Statele Unite, în urmă cu 30 de ani, biroul pentru interesele iraniene se află la ambasada Pakistanului.

Shahram Amiri a dispărut în iunie 2009, în Arabia Saudită, unde fusese în pelerinaj. Teheranul afirmă că a fost răpit de Statele Unite cu ajutorul serviciilor de informaţii saudite.

La sfârşitul lui martie, postul de televiziune american ABC afirma că Amiri, prezentat drept expert în fizică atomică, a fugit din ţară şi colaborează cu CIA.

La 7 iunie, televiziunea publică iraniană a difuzat, la rândul său, o înregistrare video în care un bărbat care s-a prezentat drept Amiri afirma că a fost răpit de serviciile americane şi deţinut în apropiere de Tucson (Arizona, în sud-vestul Statelor Unite).

Iranul a cerut "pe cale legală" informaţii despre el.

Statele Unite au dezminţit că au răpit fizicianul, refuzând să precizeze dacă acesta se află sau nu pe teritoriul lor.

La sfârşitul lui iunie, o altă înregistrare video difuzată de presa iraniană îl înfăţişa pe acelaşi bărbat care afirma că a scăpat din mâinile agenţilor americani şi se află în Virginia.

Iranul l-a convocat la 7 iulie pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei elveţiene, care reprezintă interesele americane la Teheran, pentru a protesta faţă de "răpirea" de către CIA a lui Amiri.

"Însărcinatul cu afaceri elveţian (Georg Steiner) a fost convocat marţi, după publicarea unor noi documente legate de răpirea lui Shahram Amiri de către forţele de securitate americane", a declarat Ministerul iranian de Externe, fără a oferi detalii despre documentele respective.

Ministerul iranian de Externe a declarat că a trimis ambasadei elveţiene "probele" de răpire de către CIA a lui Amiri.

"Aşteptăm ca administraţia americană (să anunţe) cât mai repede posibil rezultatele anchetei sale în legătură cu cetăţeanul iranian", a afirmat Teheranul, adăugând că Statele Unite sunt "responsabile de soarta" lui Amiri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici