FOCUS, un de război în Ucraina: ruşii nu şi-au atins obiectivele militare

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Atunci, ruşii au invadat ţara vecină, iar liderii Rusiei au anunţat că este o „operaţiunea militară specială" care urmăreşte „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei. Războiul s-a prelungit şi s-a soldat cu mii de morţi în ambele tabere.

489 afișări
Imaginea articolului FOCUS, un de război în Ucraina: ruşii nu şi-au atins obiectivele militare

Conflictul din Ucraina a început în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiştii susţinuţi de Rusia au reuşit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul ţării. Apoi, în 2021, ruşii au început să aducă armament şi trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, deşi au dezminţit în mod repetat că intenţionează să atace ţara vecină. Invazia a început în dimineaţa zilei de 24 februarie. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o „operaţiune militară specială" pentru „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei în timp ce militarii ruşi declanşau primele atacuri aeriene şi la sol.

Invazia a început din nordul Ucrainei, militarii ruşi venind de pe teritoriul Belarus, dar şi din est şi sud-est. Principala ţintă a fost capitala Kiev, dar ruşii au fost opriţi pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, ruşii şi-au concentrat eforturile în estul şi sudul Ucrainei reuşind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv oraşele Herson (luna martie) şi Mariupol (luna mai). La Mariupol, 500 de soldaţi ucraineni şi aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic în buncărele oţelăriei Azovstal unui asediu care a ţinut mai multe săptămâni.

Până la jumătatea anului 2022, liniile frontului nu s-au mai schimbat radical. Ucrainenii au reuşit să se mobilizeze şi, cu ajutorul armelor primite de la aliaţii occidentali, au oprit atacurile ruseşti. Bătălii grele s-au dat în Doneţk şi Luhansk, dar şi la Zaporojia unde ruşii au reuşit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internaţională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru planetar.

În toamna anului 2022, ucrainenii au declanşat o contraofensivă suprinzătoare în sud reuşind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie atunci când armata ucraineană a intrat în oraşul Herson. Ulterior, ruşii au declanşat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unităţile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete şi drone ruseşti au murit numeroşi ucraineni şi au fost avariate mii de clădiri civile.

În iarnă, ruşii şi trupele formate din mercenarii grupării Wagner şi-au concentrat eforturile asupra estului Ucrainei. În ianuarie, ei au cucerit oraşul Soledar la capătul unui asediu sângeros şi prelungit. În februarie, conflictul s-a mutat în jurul oraşului Bakhmut unde ruşii au reuşit să obţină unele câştiguri cu preţul unor pierderi grele. Cele două oraşe au în special o valoare simbolică, dar ar putea deschide calea armatei din Rusia către zone mai importante ale Ucrainei, susţin specialiştii.

La împlinirea unui an de la declanşarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Ţara este ajutată de comunitatea internaţională cu arme, muniţie şi echipamente performante, inclusiv tancuri. Ruşii nu controlează decât cel mult 20% din teritoriile ucrainene şi nu au ocupat nici măcar toate regiunile anexate la finalul anului trecut, fiind departe de obiectivele militare anunţate la începutul conflictului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici