Folosirea armelor chimice în Siria devine o "rutină", afirmă reprezentantul SUA la OIAC

Folosirea armelor chimice în conflictul sirian devine o "rutină", a afirmat luni un reprezentant al Statelor Unite în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), acuzând din nou Damascul că îşi ţinteşte propriii cetăţeni, relatează AFP în pagina online.

835 afișări
Imaginea articolului Folosirea armelor chimice în Siria devine o "rutină", afirmă reprezentantul SUA la OIAC

Folosirea armelor chimice în Siria devine o "rutină", afirmă reprezentantul SUA la OIAC (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste declaraţii au fost făcute după ce OIAC a confirmat pe data de 6 noiembrie că în Siria a fost folosit gaz muştar în august şi gaz de clor martie, fără însă a-i numi pe vinovaţi.

"Realitatea tristă este că utilizarea armelor chimice devine o rutină în războiul civil din Siria", a declarat Rafael Foley în faţa Consiliului executiv al OIAC, potrivit unui document publicat pe site-ul organizaţiei.

Acuzaţiile de recurgere la arme chimice, de către gruparea Stat Islamic sau de către regimul sirian, s-au multiplicat în ultima vreme.

Potrivit concluziilor unui raport al OIAC, "în incidente care au avut loc în martie 2015 au fost folosiţi unul sau mai mulţi agenţi chimici - între care gaz de clor - drept arme" în provincia Idlib (nord-vestul Siriei).

Un alt raport a confirmat utilizarea gazului muştar pe data de 21 august la Marea, un oraş din provincia Alep, provocând "foarte probabil" moartea unui copil.

Anchetatorii OIAC au stabilit în septembrie 2014 că a fost folosit clor drept armă chimică, în mod "sistematic şi repetat", la Kafr Zeta (în provincia Hama), Al-Tamana şi Tal Minnis (în provincia Idleb).

În ceea ce priveşte atacul din Idlib care a avut loc în martie 2015, Foley a subliniat că martorii interogaţi au observat prezenţa elicopterelor, de care "dispune doar regimul sirian".

"O singură concluzie este posibilă: regimul sirian continuă să folosească arme chimice împotriva propriului popor", a adăugat el. Damascul "nu va ezita să recurgă la astfel de tactici, întrucât ele servesc acestor scopuri cinice".

Pierre-Louis Lorenz, reprezentantul Luxemburgului la OIAC, a atras din nou atenţia asupra "contradicţiilor nerezolvate" din lista de arme şi instalaţii de arme chimice furnizată de Siria atunci când s-a alăturat OIAC în 2013.

Potrivit Statelor Unite, absenţa unei soluţionări a acestei probleme "face să reapară spectrul stocurilor ascunse de agenţi chimici menţinute de Siria".

După un atac chimic care a ucis în 2013 sute de persoane din regiunea Ghouta orientală, la est de Damasc, Siria a acceptat să declare şi să îşi predea arsenalul chimic în cadrul unui acord supravegheat de OIAC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici