Fondatorul WikiLeaks vrea să publice şi alte documente confidenţiale

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a dat asigurări joi, la Geneva, că intenţionează să continue publicarea de documente confidenţiale "despre mai multe ţări, între care şi Statele Unite", în lunile următoare.

20 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks vrea să publice şi alte documente confidenţiale

Fondatorul WikiLeaks intenţionează să publice şi alte documente confidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma difuzării pe site-ul său a aproximativ 400.000 de documente confidenţiale despre Războiul din Irak, prezentate drept "cea mai importantă scurgere de documente militare confidenţiale din Istorie", el a apreciat că a sosit timpul ca Statele Unite mai degrabă "să se deschidă", decât să încerce să "ascundă".

"Statele Unite sunt în pericol de a-şi încălca tradiţia", a adăugat el, referindu-se la "mândra" libertate de exprimare în această ţară.

"Legea nu are niciun sens dacă nu este respectată de către Guvern", a adăugat Assange, într-o conferinţă de presă organizată sub măsuri de securitate excepţionale.

Fondatorul WikiLeaks, care se deplasează sub protecţia unor gărzi de corp, a fost invitat la Geneva de o organizaţie neguvernamentală, cu o zi înaintea unei reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care va trece în revistă situaţia drepturilor omului în Statele Unite, în cadrul Examenului Periodic Universal.

Site-ul de informaţii WikiLeaks.org a publicat, luna trecută, aproximativ 400.000 de rapoarte ale unor incidente, redactate de militari americani între ianuarie 2004 şi sfârşitul lui 2009, care arată, în special, că armata americană nu ar fi "făcut nimic" pentru a împiedica forţele irakiene să comită acte de tortură.

Julian Assange a declarat că în pofida "cererilor organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi ONU", Guvernul Statelor Unite nu a deschis, nici până în prezent, vreo anchetă asupra acestor dezvăluiri, spre deosebire de alte ţări, ca Marea Britanie şi Danemarca.

"Din contră, mă aflu, cu organizaţia mea, în situaţia mai degrabă neobişnuită de a fi, în acelaşi timp, un expert în încălcările drepturilor omului comise de Guvernul Statelor Unite şi, totodată, o victimă a unora dintre aceste abuzuri".

El a adăugat că echipa sa şi persoane "afiliate organizaţiei sale" au fost supuse unor presiuni şi "se simţeau ameninţate" de Pentagon.

În plus, Assange a subliniat că abuzurile denunţate în Irak, din 2004 şi până în 2009, nu datează toate din timpul administraţiei lui George W. Bush.

"Administraţia (preşedintelui Barack) Obama a încălcat, de asemenea, legea, transferând deţinuţi către grupări cunoscute ca practicând tortura", a declarat el.

Julian Assange a declarat că finanţarea site-ului său relevă "doar donatori din domeniul apărării drepturilor omului", dintre care două treimi plătesc online cu card de credit, şi că nu provine din nicio "finanţare instituţională".

El a adăugat că aproximativ 70 la sută dintre resursele colectate pentru funcţionarea site-ului său sunt, de-acum, consacrate să-i asigure securitatea, pe cea a membrilor săi, dar şi apărarea în plan juridic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici