Forţe siriene proguvernamentale au pătruns în regiunea Afrin şi au fost atacate de armata turcă

Forţe siriene proguvernamentale au pătruns, marţi, în regiunea nord-vestică Afrin pentru a interveni în favoarea grupării insurgente kurde YPG şi au fost atacate de armata turcă, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2745 afișări
Imaginea articolului Forţe siriene proguvernamentale au pătruns în regiunea Afrin şi au fost atacate de armata turcă

Forţe siriene proguvernamentale au pătruns în regiunea Afrin şi au fost atacate de armata turcă

Convoiul cu luptători care fluturau steaguri ale Siriei şi care transportau cantităţi însemnate de armament a fost înfruntat cu un tir de artilerie de către militarii turci.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris convoiul ca fiind alcătuit din "terorişti" şiiţi care acţionează independent. El a precizat că focul de artilerie a provocat retragerea forţelor siriene, dar miliţia kurdă a negat acest lucru.

Un comandant din cadrul alianţei militare pro-Assad a declarat pentru Reuters că forţele armate s-au retras temporar, apoi şi-au reluat parcursul şi se află în prezent în regiunea Afrin.

Gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) a salutat sosirea forţelor siriene proguvernamentale şi a anunţat că trupele se vor poziţiona de-a lungul frontului către frontiera turcă.

Guvernul de la Damasc nu a confirmat o înţelegere cu YPG şi a precizat că niciun membru al armatei Siriei nu a pătruns în regiunea Afrin. Totuşi, regimul lui Bashar al-Assad a denunţat operaţiunea militară a Turciei ca fiind un "atac flagrant" asupra suveranităţii ţării.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat că armata turcă va înfrunta forţele regimului condus de către Bashar al-Assad în eventualitatea în care acestea vor interveni în favoarea grupării kurde YPG în regiunea Afrin.

La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), structură catalogată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici