Forţele americane atacate la o bază aeriană din Irak răspund

Forţele americane au fost atacate marţi dimineaţa la o bază aeriană la vest de Bagdad, iar un avion militar american a răspuns în legitimă apărare, au declarat doi oficiali americani citaţi de Reuters.

1032 afișări
Imaginea articolului Forţele americane atacate la o bază aeriană din Irak răspund

Forţele americane atacate la o bază aeriană din Irak răspund

Este prima replică americană pe teritoriul irakian la zecile de atacuri recente ale militanţilor cu drone şi rachete.

Atacul împotriva bazei aeriene Ain al-Asad a provocat răniri minore şi pagube la infrastructură, a declarat un oficial american, iar un alt oficial a afirmat că forţele americane au folosit o navă de luptă AC-130 pentru a răspunde.

Până în prezent, SUA şi-au limitat răspunsul la numeroasele atacuri recente împotriva forţelor sale din Irak şi din Siria vecină, revendicate de grupări de miliţie irakiene aliniate Iranului, la trei seturi de atacuri separate în Siria.

Atacurile au început la 17 octombrie şi au fost legate de grupările de miliţie irakiene de sprijinul SUA pentru Israel în bombardarea Gaza, ca urmare a atacurilor grupării militante palestiniene Hamas, cu sediul în Gaza, împotriva Israelului.

Atacurile împotriva ţintelor americane au pus capăt unui armistiţiu unilateral de un an pe care facţiunile irakiene, unele formate după invazia americană din 2003 pentru a lupta împotriva trupelor americane, iar altele în 2014 pentru a lupta împotriva Statului Islamic, l-au declarat cu Washingtonul.

Atacul de marţi a fost prima raportată de SUA în Irak în mai bine de doi ani.

Conturile de pe reţelele de socializare legate de miliţiile irakiene aliate cu Iranul au publicat o declaraţie în numele "Rezistenţei islamice din Irak", în care deplâng un membru despre care spuneau că a fost ucis marţi în lupta împotriva forţelor americane, fără a da detalii. Este prima victimă raportată în Irak legată de războiul din Gaza, care a atras şi alte facţiuni din reţeaua de miliţii regionale a Iranului, cunoscută sub numele de Axa Rezistenţei, precum Hezbollah din Liban.

Forţele americane şi internaţionale care alcătuiesc coaliţia globală de luptă împotriva rămăşiţelor Statului Islamic au fost vizate de peste 60 de ori în Irak şi Siria începând cu 17 octombrie, potrivit oficialilor americani.

Zeci de militari americani au suferit răni minore în aceste atacuri, dar toţi s-au întors la datorie, spun oficialii americani.

Statele Unite au 900 de militari în Siria şi 2.500 în Irak, într-o misiune care, potrivit acestora, are ca scop consilierea şi asistarea forţelor locale care încearcă să prevină o reapariţie a Statului Islamic, care în 2014 a pus stăpânire pe suprafeţe mari din ambele ţări înainte de a fi învins.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici