Forţele americane l-au ucis pe liderul Statului Islamic din Somalia într-un complex de peşteri

Liderul Statului Islamic din Somalia a fost depistat şi ucis de forţele speciale americane într-un complex de peşteri.

5676 afișări
Imaginea articolului Forţele americane l-au ucis pe liderul Statului Islamic din Somalia într-un complex de peşteri

Forţele americane l-au ucis pe liderul Statului Islamic din Somalia într-un complex de peşteri

Forţele americane au ucis un lider al Statului Islamic, Bilal al-Sudani, şi 10 dintre subordonaţii săi în nordul Somaliei, spun oficialii americani. Acesta a fost ucis după ce forţele speciale americane au făcut un raid într-un complex de peşteri izolate din munţi.

„Al-Sudani a fost responsabil pentru încurajarea prezenţei tot mai mari a ISIS în Africa", a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, potrivit BBC.

De asemenea, Al-Sudani ar fi finanţat activităţile grupului la nivel global, a adăugat Austin.

Analiştii spun că faptul că trupele americane au fost trimise să-l ucidă sau să-l captureze pe Sudani, în loc să folosească un atac mai puţin riscant cu dronă, indică importanţa acestuia.

În ultimii ani, gruparea Stat Islamic şi-ar fi extins activităţile în mai multe ţări africane, inclusiv în Mozambic şi Republica Democrată Congo. Cu toate acestea, Statul Islamic este un grup relativ mic în Somalia, organizaţia al-Shabab, legată de al-Qaeda, fiind mult mai importantă.

Se pare că operaţiunea care l-a vizat pe Sudani a fost planificată timp de luni de zile. Autorităţile din Somalia au salutat uciderea lui Sudani, potrivit site-ului Voice of America.

„Este un lucru foarte pozitiv şi binevenit", a declarat consilierul pentru securitate al guvernului somalez, Hussein Sheikh Ali.

Acesta a subliniat că Statul Islamic nu reprezintă o ameninţare la fel de mare ca al-Shabab în Somalia, dar că Sudani era „periculos".

„Mesajul este că liderii tuturor grupărilor teroriste din Somalia nu sunt în siguranţă", a precizat Hussein Sheikh Ali.

Statul Islamic din Somalia a revendicat 32 de atacuri în 2022, majoritatea în capitala Mogadiscio.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
si,
lider,
somalia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici