Forţele coaliţiei internaţionale bombardează Tripoli. Tiruri antiaeriene şi explozii, în apropierea locuinţei lui Kadhafi

Tiruri ale apărării antiaeriene urmate de explozii au fost auzite luni seara la Tripoli, în zona reşedinţei liderului libian Muammar Kadhafi.

69 afișări
Imaginea articolului Forţele coaliţiei internaţionale bombardează Tripoli. Tiruri antiaeriene şi explozii, în apropierea locuinţei lui Kadhafi

Forţele coaliţiei internaţionale bombardează Tripoli. Tiruri antiaeriene şi explozii, în apropierea locuinţei lui Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apărarea antiaeriană a intrat în acţiune la scurt timp după ora 19.00 GMT (21.00, ora României), iar exploziile au fost auzite ulterior.

În noaptea de duminică spre luni, mai multe rachete au distrus o clădire administrativă din cadrul reşedinţei-cazarmă de la Bab el-Aziziya, în sudul capitalei libiene. Potrivit coaliţiei, aceasta adăpostea un "centru de comandament şi de control".

  • Coaliţia internaţională a bombardat oraşul Sebha, un fief al lui Kadhafi

Coaliţia internaţională, condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, a bombardat luni oraşul Sebha, situat la 750 de kilometri sud de Tripoli, un fief al tribului Guededfa al colonelului Muammar Kadhafi, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului libian.

"Începând de sâmbătă, coaliţia inamică a efectuat raiduri aeriene şi cu rachete la Tripoli, Zuara, Misrata (vest), Sirt şi Sebha", a declarat Moussa Ibrahim, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Sebha a fost bombardat astăzi", a răspuns el, întrebat despre data atacului.

El a precizat că raidurile coaliţiei au atins de asemenea, luni, un "mic port de pescuit" la 27 de kilometri vest de Tripoli.

El a adăugat că aceste atacuri au făcut "numeroase victime" în rândul civililor, în special la "aeroportul civil" din Sirt, oraşul natal al lui Kadhafi, la 600 de kilometri est de Tripoli.

Ibrahim a mai spus că oraşul rebel Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli, a fost "eliberat în urmă cu trei zile", dar forţele regimului continuau să caute "elemente teroriste".

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise luni şi peste 300 au fost rănite de tiruri ale forţelor loiale liderului libian Muammar Kadhafi, la Misrata, au afirmat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor şi o sursă medicală din oraş.

Un medic de la spitalul principal din Misrata a afirmat că "numărul martirilor se ridică la 40 şi al răniţilor la peste 300". "Încă mai primim" victime, a adăugat el.

Forţele lui Kadhafi "au adunat, sub ameninţare, aproximativ 500 de persoane din afara oraşului şi le-au dus în centrul Misrata pentru a manifesta în sprijinul lui Kadhafi", a declarat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor din oraş.

O contramanifestaţie "la care au participat mii de locuitori ai oraşului a intervenit", a adăugat el. Potrivit acestuia, lunetişti urcaţi pe acoperişuri şi un tanc "au tras atunci asupra manifestanţilor". "Au fost zeci de morţi şi de răniţi", a adăugat el.

Ibrahim, care este unul dintre liderii comitetelor revoluţionare, coloana vertebrală a regimului libian, a avertizat europenii cu privire la un "aflux de imigranţi africani".

"Atunci când statul este slab, nu poate asigura supravegherea frontierelor. Europa trebuie să se pregătească de un aflux de imigranţi africani", a avertizat el.

Potrivit acestuia, sute de africani au debarcat în Libia în ultimele zile pentru a încerca să traverseze Mediterana.

  • O bază a Marinei libiene din apropiere de Tripoli a fost bombardată

O bază a Marinei libiene, situată la zece kilometri est de Tripoli, a fost bombardată luni seara, au declarat martori care au văzut fum ieşind din această bază.

Baza navală Boussetta a fost atinsă de bombardamente la scurt timp după ora 19.00 GMT (21.00, ora României), potrivit unor martori.

Televiziunea de stat libiană a anunţat luni seara că forţele coaliţiei internaţionale bombardau Tripoli.

O coaliţie internaţională, condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, a trecut la ofensivă sâmbătă bombardând obiective militare libiene, pentru a încerca să oprească reprimarea revoltei lansate la 15 februarie împotriva regimului colonelului Kadhafi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici