Forţele irakiene nu pot opera încă fără ajutorul armatei americane

Nivelul de pregătire al forţelor armate irakiene s-a îmbunătăţit, dar acestea nu pot opera încă fără ajutor semnificativ, potrivit comandanţilor americani şi unor rapoarte oficiale date publicităţii luni.

15 afișări
Imaginea articolului Forţele irakiene nu pot opera încă fără ajutorul armatei americane

Forţele irakiene nu pot opera încă fără ajutorul armatei americane (Imagine: Mediafax/AFP)

Trupele irakiene nu sunt pregătite să preia reponsabilitatea totală a misiunilor de securitate şi operaţiunilor de luptă, a declarat generalul-locotenent Lloyd Austin, adjunctul comandantului forţelor americane din Irak.

"Nu există domenii pe care am dori să le separăm şi să le transferăm forţelor irakiene de securitate", adăugat Austin. "Încă nu sunt pregătite", a subliniat generalul american, în cursul unei conferinţe organizate la sediul Pentagonului.

Deşi Pentagonul apreciase în ultimul raport trimestrial că trupele irakiene "se vor putea susţine în mare parte până la sfârşitul anului 2008", un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat că acestea vor mai avea nevoie de asistenţa logistică şi informaţională americană pentru mulţi ani de acum înainte.

Aceste evaluări survin într-un moment în care Statele Unite retrag din Irak contingentele mobilizate anul trecut în cadrul strategiei de suplimentare a trupelor. Cinci brigăzi de luptă se vor retrage până în luna august, reducând la 140.000 numărul militarilor americani prezenţi pe frontul irakian.

Comandanţii vor evalua din nou nivelul violenţelor şi starea trupelor irakiene pentru a decide dacă noi contingente americane vor fi retrase până la sfârşitul anului 2008. Generalul Austin a declarat că numărul atacurilor insurgente comise săptămânal este cu 80 la sută mai mic decât în urmă cu un an.

Numărul victimelor în rândul civililor înregistrate în luna mai a fost cu 75 la sută mai mic decât în iulie 2007, menţionează raportul Pentagonului.

Documentul precizează că recentele operaţiuni coordonate de armata irakiană împotriva miliţiilor şiite din Basra şi cartierul Sadr City din Bagdad, precum şi incursiunile din Mosul împotriva militanţilor al-Qaida, demonstrează capacităţile consolidate ale trupelor irakiene de securitate.

Raportul Pentagonului adaugă că nivelul redus al violenţelor şi îmbunătăţirea graduală a capacităţilor trupelor irakiene ar trebui să permită Statelor Unite să transfere controlul a două noi provincii către autorităţile irakiene în iunie şi iulie.

Din cele 18 provincii irakiene, nouă se află sub control irakian, dar sub supravegherea armatei americane.

Un ofiţer american de rang înalt a avertizat că trupele irakiene mai au nevoie de cel puţin zece ani înainte de a putea asigura securitatea teritoriului naţional. Ofiţerul, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, a dezvăluit că Irakul intenţionează să dispună de o forţă contrainsurgentă până în 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici