Forţele ONU din Darfur nu dispun încă de elicoptere militare - VIDEO, GALERIE FOTO

Forţele ONU (Căştile Albastre) din Darfur, în vestul Sudanului, nu dispun încă de elicoptere militare din cauza "competiţiei" cu alte zone de conflict, la un an şi jumătate de la începerea mobilizării lor, a declarat un oficial de rang înalt al ONU.

131 afișări
Imaginea articolului Forţele ONU din Darfur nu dispun încă de elicoptere militare - VIDEO, GALERIE FOTO

Misiunea de pace ONU-Uniunea Africană din Darfur (MINUAD) trebuie să dispună teoretic de 24 de elicoptere militare pentru a patrula în Darfur, vastă regiune din vestul Sudanului afectată de şase ani de un complicat conflict civil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Misiunea de pace ONU-Uniunea Africană din Darfur (MINUAD) trebuie să dispună teoretic de 24 de elicoptere militare pentru a patrula în Darfur, vastă regiune din vestul Sudanului afectată de şase ani de un complicat conflict civil.

Etiopia este singura ţară care s-a angajat să furnizeze elicoptere militare misiunii, cu cinci aparate, dar acestea urmează să fie livrate în octombrie, a subliniat duminică Susana Malcorra, directorul departamentului de sprijin logistic (DFS) pentru operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU.

"Există o problemă de ofertă şi cerere. Suntem în competiţie cu alte mobilizări internaţionale (...), Afganistanul absoarbe multe elicoptere", a declarat ea la Khartoum, în urma unei întrevederi tripartite între Guvernul sudanez, ONU şi Uniunea Africană.

Absenţa de elicoptere militare limitează mobilitatea Căştilor Albastre şi capacitatea lor de a ajunge rapid în zone mai puţin accesibile din Darfur în timpul incidentelor care se produc acolo, a explicat Malcorra.



Considerată că va deveni cea mai importantă misiune de pace din lume, MINUAD numără în prezent cu puţin peste 17.000 de militari şi poliţişti, faţă de cei 26.000 prevăzuţi, adică 69 la sută din efectivul său. Misiunea urmează să atingă "între 90 şi 95 la sută" din efectivul său până la sfârşitul anului, a subliniat Malcorra.



Darfur este din 2003 teatrul unui război civil care a provocat moartea a 300.000 de persoane, potrivit ONU, şi a 10.000, potrivit autorităţilor de la Khartoum, iar 2,7 milioane de persoane au fost strămutate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici