Fost ambasador american în Israel: SUA ar putea intra în război cu Iranul în 2013

Fostul ambasador american în Israel, Martin Indyk, a anticipat într-un interviu că o confruntare a Statelor Unite cu Iranul ar putea avea loc în 2013.

1231 afișări
Imaginea articolului Fost ambasador american în Israel: SUA ar putea intra în război cu Iranul în 2013

Martin Indyk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Mă tem că 2013 va fi un an în care vom avea o confruntare militară cu Iranul", a declarat el, duminică, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CBS.

Invitat în emisiunea "Face the Nation" alături de o serie de experţi în politică externă, fostul ambasador a afirmat că deocamdată nu a sosit vremea ca SUA să treacă la o acţiune militară. "Iranul nu are o armă nucleară" a declarat el, adăugând că, totuşi, "nu mai este foarte mult timp" până ca aşa ceva să se întâmple.

Cât despre disputa privind Iranul dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Barack Obama, Indyk a declarat că nu crede că "diferenţa referitoare la acest subiect dintre Netanyahu şi Obama este mare, în termeni legaţi de angajamentul preşedintelui de a nu permite Iranului să se doteze cu arma nucleară".

Despre insistenţa Israelului ca SUA să traseze o "linie roşie" pe care Iranul nu are voie să o treacă, Indyk a spus că "nu este o solicitare rezonabilă. Ideea unei linii roşii – de fapt, un ultimatum – reprezintă ceva la care niciun preşedinte nu ar recurge".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici