Fost medic militar, despre ce a văzut în Ucraina: „Este inuman şi umilitor”

  • Un fost medic militar care s-a oferit voluntar pentru a instrui medical trupele din Ucraina a declarat că ceea ce a văzut acolo a fost „inuman”.
  • Steve Brooks povesteşte la BBC cum a rezistat pe front, în zgomotul raidurilor aeriene, când a devenit prea obosit ca să le mai audă.
3959 afișări
Imaginea articolului Fost medic militar, despre ce a văzut în Ucraina: „Este inuman şi umilitor”

FOTO BBC

Instructorul de prim-ajutor Steve Brooks este din Shepton Mallet, Marea Britanie, şi a călătorit în Ucraina devastată de război pentru a livra echipamente şi abilităţi de salvare a vieţii.

Fostul medic al armatei, în vârstă de 46 de ani, a fost sprijinit de grupul local Somerset Aid for Ukraine şi de soţia sa, Tabby, de acasă.

Brooks a declarat la BBC că vizionarea ştirilor despre conflict de pe canapeaua sa de acasă, atunci când era bolnav l-a inspirat să facă voluntariat în străinătate.

„Bombardarea maternităţii a fost îngrozitoare, la fel şi bombardarea şcolilor. Am decis că puteam să fiu bolnav stând pe canapeaua mea sau puteam să fiu bolnav ajutând alţi oameni, aşa că am decis să ajut alţi oameni”, a spue el.

Brooks, care a lucrat anterior pentru Royal Army Medical Corps, a făcut o cerere oficială către guvernul ucrainean pentru a zbura şi a ajuta la instruirea trupelor lor în domeniul primului ajutor.

El a petrecut şase săptămâni oferind un curs cu „trei din patru abilităţi de salvare a vieţii” pentru cei de oe câmpul de luptă.

Munca sa în calitate de respondent NHS în timpul pandemiei a ajutat la reîmprospătarea abilităţilor sale de prim ajutor, a spus el.

Somerset Aid for Ukraine şi Tabby Brooks au ajutat la coordonarea trimiterii de provizii medicale, cum ar fi turnichete şi pansamente hemostatice, la postul său.

Steve Brooks a spus că a fost speriat „tot timpul”, dar a devenit atât de obosit încât „nici măcar nu se mai obosea” să se trezească pentru raidurile aeriene.

„Aşa că mi-am pus doar o pernă pe cap şi am sperat că va fi bine”.

Tabby Brooks a spus: „În prima zi în care mi-a spus [că vrea să călătorească în Ucraina - n.r.] am fost foarte supărată pentru că eram speriată, dar apoi am intrat în modul practic. A făcut ceva ce trebuia să facă”, a spus ea.

„Unele dintre lucrurile pe care le-am văzut, ce fac nişte fiinţe umane altor fiinţe umane, vor rămâne probabil cu mine pentru tot restul vieţii mele”, a spus Steve Brooks.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este înspăimântător, dar şi cel mai umilitor lucru prin care am trecut vreodată”, a mai spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici