Foşti deţinuţi de la baza americană de la Bagram susţin că au fost abuzaţi - VIDEO

Foşti deţinuţi de la baza militară americană Bagram, din Afganistan, susţin că au fost bătuţi, umiliţi, ameninţaţi şi nu li s-a permis să doarmă, relatează BBC News Online.

17 afișări
Imaginea articolului Foşti deţinuţi de la baza americană de la Bagram susţin că au fost abuzaţi - VIDEO

Foşti deţinuţi susţin că militarii au comis abuzuri împotriva lor la baza americană de la Bagram (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BBC a stat de vorbă cu 27 de foşti deţinuţi de la Bagram timp de două luni, dar Pentagonul a negat acuzaţiile şi a insistat că toţi deţinuţii de la baza respectivă au fost trataţi în mod uman. Numai doi dintre ei susţin că au beneficiat de un tratament corespunzător.

Tuturor bărbaţilor le-au fost adresate aceleşi întrebări şi au fost interogaţi separat.

Ei au fost arestaţi în perioada 2002 - 2008 şi au fost acuzaţi că fac parte sau susţin reţeaua teroristă Al-Qaeda sau pe talibani. Niciunul nu a fost inculpat sau trimis în faţa instanţei, iar unora dintre ei li s-au adresat chiar scuze în momentul eliberării.

În declaraţiile foştilor deţinuţi de la Bagram se regăsesc multe afirmaţii referitoare la rele tratamente: abuzuri fizice, folosirea unor poziţii stresante, condiţii de căldură sau frig excesiv, zgomote asurzitoare de nesuportat, obligaţia de a se dezbrăca în faţa unor femei militari. În patru cazuri, ei au fost ameninţaţi cu moartea punându-li-se pistolul la tâmplă.

"Ne-au făcut lucruri pe care nu le-ai face nici unui animal, dar unui om", spune un deţinut cunoscut sub numele de Dr. Khandan.

"Au turnat pe noi apă rece în timpul iernii şi apă fierbinte în timpul verii. Au folosit câini împotriva noastră. Ne-au pus pistolul sau puşca la tâmplă şi ne-au ameninţat cu moartea", a adăugat el.

"Ne-au pus un fel de medicament în suc sau apă ca să nu putem dormi, după care ne-au supus interogatoriului", a continuat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici