Fostul dictator militar sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani

  • Fostul preşedinte sud-coreean Chun Doo-hwan, care a condus ţara cu o mână de fier după o lovitură de stat militară în 1979 şi a provocat proteste masive, a murit marţi.
  • Acesta avea 90 de ani, a declarat fostul său consilier de presă, citat de Reuters.
608 afișări
Imaginea articolului Fostul dictator militar sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani

FOTO Yonhap/Twitter

Chun suferea de mielom multiplu, iar starea sa de sănătate se deteriorase în ultima vreme, a declarat fostul său secretar de presă Min Chung-ki pentru reporteri.

Fost comandant militar, Chun a condus trupele care au masacrat manifestanţi prodemocraţie, în 1980, la Gwangju, crimă pentru care a fost condamnat la moarte. Ulterior pedeapsa a fost comutată.

În timpul procesului său de la mijlocul anilor 1990, Chun a apărat lovitura de stat ca fiind necesară pentru a salva naţiunea de o criză politică şi a negat trimiterea de trupe în Gwangju. "Sunt sigur că aş fi acţionat la fel, dacă s-ar fi ivit aceeaşi situaţie", a declarat Chun în faţa instanţei.

Cei opt ani de guvernare a lui Chun au fost caracterizaţi de brutalitate şi represiune politică. Cu toate acestea, perioada a fost marcată şi de o prosperitate economică în creştere.

Chun a demisionat în 1987, pe fondul unei mişcări democratice la nivel naţional, condusă de studenţi. În 1995, a fost acuzat de revoltă şi trădare şi a fost arestat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici