Fostul ministru rus al Apărării nu a scos un cuvânt în faţa anchetatorilor

Ministrul rus al Apărării Anatoli Serdiukov, convocat în cazul scandalului de corupţie care a condus la demisia sa în noiembrie, a refuzat să răspundă vineri la întrebările anchetatorilor, potrivit agenţiilor de presă ruse.

189 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru rus al Apărării nu a scos un cuvânt în faţa anchetatorilor

Fostul ministru rus al Apărării nu a scos un cuvânt în faţa anchetatorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul ministru a declarat că nu vrea să vorbească în absenţa avocatului său, bolnav, audierea fiind amânată pentru 11 ianuarie, au precizat Interfax şi RIA Novosti.

Sosit cu puţin înainte de ora locală 10.00 (08.00, ora României) la bordul unei maşini cu geamuri fumurii, Serdiukov a petrecut doar o oră la sediul Comitetului de Anchetă, structura însărcinată cu acest caz, care implică un prejudiciu de cel puţin 100 de milioane de euro, potrivit agenţiilor.

"Pentru ca Anatoli Serdiukov să fie audiat în cazul de deturnare de fondurilor Ministerului Apărării, trebuie să fie motive serioase", a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin.

La 6 noiembrie, Vladimir Putin a anunţat demiterea ministrului în urma mai multor anchete deschise împotriva unei societăţi afiliate Ministerului, Obornoservis, pentru fraudă prin vânzare în cadrul vânzării de bunuri publice.

Potrivit anchetatorilor, anumiţi oficiali din cadrul ministerului au ales bunuri imobiliare, au investit în aceste imobile sume uriaşe de bani publici, după care au organizat revânzare acestora la preţuri mult inferioare preţurilor pieţei, spre propriul profit.

De atunci, mai multe percheziţii au fost efectuate în vilele frecventate de Serdiukov şi unul dintre apropiaţii săi, o fostă şefă a departamentului imobiliar din cadrul Ministerului Apărării, Evgenia Vasilieva, care a fost inculpat pentru deturnare de fonduri.

În locul lui Serdiukov, Putin a numit un om de încredere, pe fostul ministru pentru Situaţii de Urgenţă şi guvernator al regiunii Moscovei Serghei Şoigu.

Acest proces este cel mai răsunător din seria celor deschise în ultimele săptămâni în Rusia împotriva unor oficiali acuzaţi de corupţie, un rău care distruge ţara şi subminează încrederea populaţiei.

Unii experţi au evocat totuşi, în spatele destituirii lui Serdiukov, ipoteza unor lupte pentru influenţă între clanuri din interiorul puterii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici