Fostul premier bulgar Boiko Borisov, denunţat la procuratură pentru comentarii despre bănci

Fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost denunţat la procuratură pentru discreditarea sectorului bancar prin comentarii recente de către fostul ministru al Apărării Nikolai Ţonev, fondatorul Mişcării pentru Justiţie.

102 afișări
Imaginea articolului Fostul premier bulgar Boiko Borisov, denunţat la procuratură pentru comentarii despre bănci

Fostul premier bulgar Boiko Borisov, denunţat la procuratură pentru comentarii despre bănci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ţonev afirmă că liderul partidului GERB (centru-dreapta, în opoziţie), a încălcat articolul 107 din Codul Penal prin comentariile pe care le-a făcut îndemnând Guvernul să "recunoască falimentul şi să cheme Fondul Monetar Internaţional (FMI)", relatează site-ul Novinite.com.

Articolul 107 prevede că "oricine caută să slăbească Guvernul şi să perturbe funcţionarea sistemelor monetar şi de creditare prin afectarea activităţii instituţiilor ori omiţând să-şi îndeplinească sarcinile încredinţate este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani, iar în cazurile grave (este pasibil de pedeapsa cu închisoarea) de până la 15 ani", scrie site-ul bulgar.

"Prin comentariile sale, domnul Borisov a abuzat de poziţia sa publică, a sporit panica şi frica în societate şi a răspândit informaţii false despre sectorul bancar, exercitând o presiune care nu era necesară asupra instituţiilor financiare ale ţării", se arată în denunţul lui Ţonev către procuratură.

Fostul ministru al Apărării l-a acuzat marţi dimineaţa pe fostul premier, pe postul Nova TV, că provoacă în mod regulat haos şi confuzie în societate răspândind informaţii neverificate.

Pe de altă parte, Comisia Europană (CE) şi Bulgaria au optat să intervină luni repede şi puternic, pentru a calma panica care a cuprins această ţară mică, devastată de o gravă criză politică, potrivit AFP. În contextul în care persoane cu economii la bănci luau cu asalt sedii ale agenţiilor bancare, Bruxelles-ul a autorizat Sofia să contribuie la lichiditatea instituţiilor bancare cu o sumă totală de până la 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro).

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a exclus cu fermitate, duminică seara, posibilitatea ca băncile să dea faliment şi ca moneda naţională bulgară - leva - să se devalorizeze.

Criza de încredere faţă de bănci a izbucnit la 20 iunie, când clienţi ai celei de-a patra celei mai importante bănci bulgare -CCB - s-au repezit la ghişee, după publicarea unor articole, în presă, în care se vorbea despre insolvabilitatea iminentă a acestei bănci. CCB şi-a suspendat plăţile până la 21 iulie.

Potrivit unor nalişti, problemele CCB decurg dintr-un conflict între doi oameni de afaceri influenţi politic, dintre care unul este proprietarul CCB, iar celălalt este deputat şi proprietar media.

De asemenea, Ognian Mincev, directorul Institului de Studii Internaţionale şi Regionale afirmă că Bulgaria se află "în epicentrul unei bătălii între Europa şi Rusia", după ce Sofia a renunţat, la presiunea Bruxelles-ului şi Washingtonului, la construirea tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, care ocoleşte Ucraina. Criza bancară actuală ar putea, în opinia acestui expert, să constituie "un răspuns rus" faţă de acest episod.

Primele victime ale dificultăţilor cu care se confruntă CCB, posturile de televiziune TV7 şi News7, finanţate de către această bancă, au cerut luni să fie declarate insolvabile.

Înainte de weekend, mesaje difuzate pe Internet şi în telefonia mobilă au agravat panica la Sofia, unde clienţi au luat cu asalt ghişe aparţinând First Investment Bank (FIB), a treia cea mai importantă bancă din ţară.

Şase persoane au fost arestate sâmbătă şi duminică "pentru că au difuzat informaţii false", provocând panică în rândul persoanelor cu economii la bănci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici