Fostul puşcaş marin Eddie Ray Routh, găsit vinovat de uciderea lunetistului american Chris Kyle, personajul filmului ”American Sniper”

Fostul puşcaş marin Eddie Ray Routh a fost găsit vinovat de uciderea fostului lunetist din cadrul Navy SEAL Chris Kyle - autorul "American Sniper" - şi a lui Chad Littlefield, un prieten al acestuia, de către un tribunal din Texas, în sudul Statelor Unite, relatează ABC News.

12992 afișări
Imaginea articolului Fostul puşcaş marin Eddie Ray Routh, găsit vinovat de uciderea lunetistului american Chris Kyle, personajul filmului ”American Sniper”

Eddie Ray Routh (Imagine: AP/ Mediafax Foto)

Routh, în vârstă de 27 de ani, a fost judecat pentru uciderea celor doi în februarie 2013 la un poligon de tir din Texas.

Potrivit BBC, judecătorul l-a condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, după ce procurorii nu au cerut pedeapsa cu moartea. Potrivit documentelor judiciare, puşcaşul se afla sub influenţa marijuanei şi alcoolului la momentul faptei.

Judecătorul le-a cerut membrilor juriului de zece femei şi doi bărbaţi să ia în considerare trei decizii posibile, şi anume vinovat, nevinovat sau nevinovat pe motiv de alienare mentală.

După ce juriul l-a găsit vinovat pe Routh, mama lui Littlefield le-a mulţumit reporterilor pentru că au fost "atât de plini de compasiune". "Suntem încântaţi de verdictul din această seară", a adăugat ea.

Fostul puşcaş marin a pledat nevinovat din motive de alienare mintală, iar avocaţii săi au argumentat că Routh suferea de tulburări psihice şi era psihotic atunci când i-a împuşcat mortal pe Kyle şi Littlefield, în timpul unei călătorii la un poligon de tir, pe 2 februarie 2013. El a participat în 2010 la efortul de reconstruire a Haiti după un cutremur devastator.

În cursul celor nouă zile de proces, procurorii şi avocaţii au prezentat mărturii din partea unor experţi în sănătate mintală, vizând să stabilească dacă Routh era "nebun" când a comis crimele. Potrivit legislaţiei din Texas, o persoană care suferă de o boală psihică poate fi găsită vinovată în măsura în care înţelege că ceea ce a făcut este greşit din punct de vedere moral.

Filmul bazat pe memoriile lui Kyle despre cele patru misiuni pe care le-a efectuat în Irak a fost nominalizat anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun film. Fostul membru al trupelor de elită Navy SEAL, care deţinea recordul absolut ca număr de ţinte atinse de un lunestist american, a fost împuşcat la un poligon de tir de la sud-vest de Fort Worth. După ce s-a retras din armată, Kyle i-a ajutat pe alţi veterani afectaţi de stres posttraumatic şi alte probleme de natură mintală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici