Fostul şef al Băncii Chinei a fost arestat pentru luare de mită

Fostul preşedinte al Bank of China a fost arestat pentru suspiciuni de dare de mită şi acordarea de împrumuturi ilegale.

630 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Băncii Chinei a fost arestat pentru luare de mită

Sursa foto: X/Twitter

Liu Liange, preşedinte al băncii de stat din 2019 până în 2023, demisionase din funcţie în luna martie a acestui an. Câteva săptămâni mai târziu, autorităţile au anunţat că Liu se confruntă cu acuzaţii de corupţie.
 
În vârstă de 62 de ani, este unul dintre cei mai înalţi bancheri care au fost prinşi în capcana anchetei anticorupţie a preşedintelui Xi Jinping în sectorul financiar chinez de 60.000 de miliarde de dolari.
 
Acţiunea de eliminare a corupţiei din industria financiară a ţării pare să se intensifice, iar în aprilie oficialii au avertizat că represiunea este departe de a se fi încheiat.
 
Mai mulţi directori financiari de profil înalt din cadrul băncilor de stat au fost deja amendaţi, închişi sau anchetaţi - fostul preşedinte al China Life Insurance, Wang Bin, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare condiţionată, pentru luare de mită, relatează BBC.
 
Arestarea lui Liu are loc la doar o săptămână după ce acesta a fost exclus din Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, în urma unor acuzaţii de nereguli aduse de către cel mai important organism de supraveghere anti-corupţie din ţară, Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară din China.
 
Autoritatea de reglementare l-a acuzat pe Liu de o serie de activităţi ilicite care au condus la riscuri financiare semnificative.
 
Printre acestea se numără acuzaţii de acordare ilegală de împrumuturi, de introducere în ţară a unor publicaţii interzise şi de folosirea poziţiei sale în cadrul băncii pentru a accepta mită şi alte avantaje, cum ar fi invitaţii la cluburi private şi staţiuni de schi.
 
Liu a fost o figură proeminentă în sectorul bancar şi financiar din China şi a deţinut funcţii de conducere în cadrul băncii centrale a Chinei şi al Băncii de Export-Import a Chinei. El a fost promovat pentru a deveni preşedinte al Bank of China în 2019.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici