Fostul torţionar al Khmerilor Roşii, condamnat la 30 de ani închisoare - VIDEO

"Duch", fostul şef de penitenciar din Phnom Penh în timpul regimului Khmerilor Roşii, (1975-1979), a fost condamnat luni la 30 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, a anunţat tribunalul administrat de ONU.

32 afișări
Imaginea articolului Fostul torţionar al Khmerilor Roşii, condamnat la 30 de ani închisoare - VIDEO

Fostul torţionar al Khmerilor Roşii, condamnat la 30 de ani închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul a anunţat iniţial că Duch a fost condamnat la 35 de ani de închisoare, după care i-a redus pedeapsa la 30 de ani din cauza unei perioade de detenţie ilegală, în perioada în care tribunalul cu participare internaţională nu era în funcţiune.

Această pedeapsă este inferioară celei cerute de procuror în noiembrie 2009, de 40 de ani de închisoare, împotriva lui Duch, al cărui nume real este Kaing Guek Eav şi care are 67 de ani.

Fostul torţionar, acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii, era pasibil de pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

El a fost judecat pentru că a condus închisoarea Tuol Sleng, numită şi S-21, un fost colegiu din Phnom Penh, unde au fost torturate şi executate 15.000 de persoane în perioada 1975-1979.

Câteva sute de persoane s-au reunit în faţa tribunalului pentru a urmări procesul, difuzat în direct de televiziune.

Această judecată reprezintă încheierea primei proceduri a tribunalului administrat de ONU, care a fost înfiinţat în 2003, după tratative interminabile între Cambodgia şi comunitatea internaţională, şi care şi-a început activitatea după trei ani.

Alţi foşti lideri ai Khmerilor Roşii aşteaptă să fie judecaţi, între care "fratele numărul 2" Nuon Chea, în principiu în 2011. "Fratele numărul 1" Pol Pol a decedat în 1998.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici