Fotografia cu femeia care a folosit sloganul nazist „Arbeit macht frei” de la Auschwitz ca mesaj de protest faţă de şomaj, virală

  • Femeia cu sloganul nazist din Chicago susţine că nu e antisemită şi că şi-a folosit doar, metaforic, libertatea de exprimare la un protest faţă de trimiterea în şomaj!
  • În schimb, reprezentanţii muzeului Auschwitz denunţă utilizarea acestui ”simbol al răspândirii urii” drept un ”simptom al degenerării morale şi intelectuale”.
  • Guvernatorul spune că libertatea de exprimare nu trebuie să degenereze într-o exprese a bigotismului, dar recunoaşte că mulţi americani nu ştiu ce simbolizează o svastică!
  • Cumplitul şi cinicul ”motto” nazist de la intrarea în lagărul morţii înseamnă ”munca te face liber” şi e sinonim cu oroarea Holocaustului.
2158 afișări
Imaginea articolului Fotografia cu femeia care a folosit sloganul nazist „Arbeit macht frei” de la Auschwitz ca mesaj de protest faţă de şomaj, virală

Fotografia cu femeia care a folosit sloganul nazist „Arbeit macht frei” de la Auschwitz, ca mesaj de protest faţă de şomaj, a devenit virală

Muzeul memorial de la Auschwitz şi guvernatorul din Illinois denunţă folosirea sloganului nazist de tragică amintire – ”Arbeit macht frei” - pe pancarta unei femei la un protest din Chicago faţă de măsurile de restricţie din domeniul muncii impuse de covid-19. Fotografia care prezintă femeia cu mesajul de origine nazistă a devenit virală şi a stârnit indignarea în toată lumea, mai ales în comunităţile evreieşti, relatează nbcnews.com.
 
Adaptat total neinspirat ca formulă metaforică de protest faţă de pierderea sau întreruperea jobului, utilizarea cumplitului motto nazist de la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz a generat reacţii virulente în presa internaţională şi pe social media. Prima entitate care a reacţionat imediat a fost muzeul memorial din localitatea poloneză printr-o scurtă dar grăitoare postare pe contul oficial de Twitter. ”Aceste cuvinte au devenit un simbol al urii. Este dureros să vedem cum acest simbol este instrumentat şi utilizat din nou pentru a răspândi ura. Este un simptom al degenerării morale şi intelectuale.”, se arată în ”tweet”-ul muzeului memorial de la Auschwitz. Postarea prezintă şi fotografia de la protest, descriind ca total nefericit mesajul de pe pancartă, întrucât acesta le dădea o ”cinică iluzie” prizonierilor din lagărul morţii. În traducere, sloganul ”Arbeit macht frei” înseamnă ”munca te face liber” şi este sinonim cu oroarea Holocaustului.
 
La fel de contrariat de acest incident din Chicago a fost şi guvernatorul statului Illinois, el însuşi evreu, care a declarant public că desi ”va apăra până la moarte drepturile protestatarilor de a nu avea dreptate”, libertatea de exprimare nu trebuie să degenereze într-o expresie a urii şi a bigotismului. Acesta a adăugat că, în contextul măsurilor severe de lockdown din statul pe care-l guvernează mai apar, din păcate, astfel de episoade, unele involuntar antisemite. ”Pentru mulţi sensul acestui slogan este necunoscut, aşa cum este şi semnificaţia svasticii, de exemplu… dar dacă înţelesul este cunoscut, atunci aceasta reprezintă o demonstraţie a urii care este printre noi…”, a conchis guvernatorul  J.B. Pritzker.
 
Fotografia a fost realizată de un asistent medical în timpul unui miting intitulat ”Re-open Illinois!” (”Redeschideţi Illinois-ul!, n.red.) Acesta a declarat că după ce a confruntat-o pe femeie în legătură cu mesajul de pe pancartă, aceasta i-ar fi răspuns că nu e neo-nazistă sau antisemită, ci că, dimpotrivă, chiar are şi prieteni evrei. Femeia ar fi adăugat că mesajul ei trebuie înţeles exclusiv ca o metaforă şi nu interpretat altfel. NBC News nu a reuşit încă s-o identifice pe femeie pentru a-i solicita o reacţie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici