François Hollande, acuzat că a conferit riscului terorist o dimensiune politizată

Preşedintele Franţei, François Hollande, a fost acuzat de opoziţia de dreapta că se foloseşte politic de subiectul prevenirii atentatelor teroriste pentru a masca anumite insuficienţe ale Guvernului, după ce acesta a afirmat că un atac a fost dejucat de către serviciile de informaţii.

64 afișări
Imaginea articolului François Hollande, acuzat că a conferit riscului terorist o dimensiune politizată

François Hollande, acuzat că a conferit riscului terorist o dimensiune politizată (Foto: AFP)

Şeful statului francez a declarat miercuri presei, în cadrul unei deplasări la Marsilia cu omologul său mexican şi fără ca acest lucru să îi fie solicitat, că "acte teroriste care ar fi putut fi produse" au fost prevenite "în această săptămână", adăugând fără alte precizări, că "ministrul de Interne va face o comunicare pe acest subiect, mâine (n.r. joi)".

Bernard Cazeneuve a fost nevoit, în cursul serii de miercuri, să improvizeze o declaraţie care să confirme informaţia, precizând că patru persoane cu vârste între 16 şi 23 de ani, inclusiv un fost militar, suspecte de planificarea unui atentat, fuseseră arestate luni. Autorităţile franceze nu comunică în general despre atentatele dejucate, şi însuşi preşedintele francez declarase într-un interviu pe data de 14 iulie : "În fiecare săptămână arestăm, împiedicăm, prevenim acte teroriste. Şi nu voi face conferinţe de presă ca să îi informez pe francezi".

Directorul general al republicanilor, Frédéric Péchenard, a afirmat la postul de radio Europe 1 că exista "o dorinţă de comunicare politică, nu doar de o luptă antiteroristă" din partea lui François Hollande. "Această informare era probabil destul de prematură", a adăugat fostul director al poliţiei naţionale. "Amintesc faptul că legea franceză interzice exprimarea în faţa mass-media, excepţie făcând procurorul Republicii".

Pentru preşedintele francez, această dorinţă de "cosmetizare politică" urmăreşte "să macheze un anumit număr de eşecuri sau dificultăţi ale Guvernului din sfera şomajului sau cea economică".

Deputatul european Nadine Morano, membră a partidului Republicanii, a declarat la postul de televiziune France 2 că preşedintele ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă "discreţie". "Să te exprimi în timp ce persoanele sunt arestate mi se pare în acelaşi timp riscant (...) şi să te exprimi prea devreme poate, de asemenea, să pună în pericol alte măsuri vizavi de cei din exterior", a declarat aceasta.

Deputatul Hervé Morin, membru al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea Democraţilor şi Independenţilor, a apreciat că "riscului terorist i s-a conferit o dimensiune prea politizată". "Hollande se află în incapacitatea de a rezolva adevăratele probleme ale francezilor, el revine în mod repetat asupra problemei ameninţării teroriste pentru a arăta că face lucruri, este insuportabil", a explicat acesta la Sud Radio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici